MENU

VLUCHTWINNAAR

11 september 2022

N36 QUIEVRAIN en J36 NANTEUIL

A. & G. HEERKES

 

EEN DAVERENDE FINISH……………

 

Het is zondagmiddag 11 september, een datum, die achteraf voor de liefhebbers in onze CCNOO het laatste vluchtweekend blijkt te zijn. In Beerzerveld zit de familie Heerkes gezellig in de keuken in afwachting van de duiven van de vierde natourvlucht van dit seizoen. De duiven zijn i.v.m. de weersomstandigheden op de vlieglijn, mist en lage bewolking, laat gelost in Quiévrain, ’s middags om kwart voor één. Als de eerste meldingen van de kortste afstanden binnenkomen wordt er snel gerekend en is de conclusie dat constateren om twintig voor vijf wel een hele vroege duif moet zijn. Om iets na half vijf besluiten Albert en Gerjan naar buiten te gaan naar hun vaste plek met uitzicht op de vlieghokken. Ze trekken de achterdeur achter zich dicht en zien op hetzelfde moment nog net een schaduw voorbijflitsen. Is dit al een duif van de Quiévrain? Even stokt de adem en beide mannen lopen niet meer, maar rennen naar achteren naar de hokken.  Het is de jaarling NL21-1574835, die deze zondagmiddag zo vroeg op de deur klopt en de klok laat stilstaan op 16.30.51 uur na een vlucht van 307 km met een gemiddelde snelheid van 82 km per uur. Deze blauwe doffer ‘The Door’ heeft dit jaar al enkele mooie resultaten geboekt en laat nu zien dat er misschien nog wel meer in zit, want de doffer scoort ook in groot verband, in Kring, Noord en in afdeling 9 een negende plaats tegen 10.208 medestrijders, een prachtige prestatie. Van vaderskant zitten de bekende Heremans-  en Lambrechtsduiven in de genen. De moeder is de befaamde stammoeder van de combinatie Schonewille-Kerkdijk uit Mariënberg, de 13-469, en de kenners weten dan genoeg, want uit deze duivin zijn vele kopvliegers gekomen. Het duurt bijna vier minuten tot de tweede duif zich meldt en deze wordt als 9e afgevlagd in onze CCNOO. Hierna gaat het vlot en binnen 10 minuten zijn er 17 thuis.

 

Hierna is het wachten op de jonge duiven van de Nationale vlucht, de Grand Prix der Junioren. Albert en Gerjan hebben op deze vlucht 47 jonge duiven meegegeven en de duiven zijn in Nanteuil om 12.20 gelost samen met de duiven van afd.7 en afd. 8, In totaal een concours van 9.000 duiven. De combinatie beschouwt deze vlucht als de belangrijkste vlucht van het seizoen voor de jonge garde. Deze vlucht is heel belangrijk voor de beoordeling en de selectie van de jonge duiven voor het komende seizoen: de duiven moeten zich laten zien in een groot concours met een brede spreiding en op een lange afstand. Het is ongeveer elf minuten over zes als beide mannen een duif aan zien komen precies vanaf de goede kant en dat is over de Beerzerhaar. Ee jonge duif is de eerste gedachte, maar deze laten ze gauw weer varen, want de duif neemt de aanvliegroute anders, net als de oude duiven. Dit is een nakomer van de natour, denken ze beiden. De duif vliegt vrolijk z’n rondjes, een stuk of 5,6 tot ze plotseling van koers veranderd en aanstalten maakt om op het jonge duivenhok te landen. Het zal toch niet…… Ja, het is wel degelijk een jonge duif vanuit Nanteuil, die na enige vertraging om 18.12.29 wordt geconstateerd. Ze beseffen direct: dit is een hele vroege duif, dit blauwband duivinnetje 8139655, die dit seizoen al uitstekend gepresteerd heeft. Ze is gekweekt uit 2 kweekduiven. De vader via Adri van der Linden en de moeder via Wil & Falco Ebben. Uiteindelijk behaalt de duivin een fraaie 2e plaats in de afdeling 9 (3.106 duiven). Hiermee zet de combinatie de kroon op een succesvol seizoen, Resultaten, die volgens Gerjan alleen maar mogelijk zijn door een gezamenlijke inspanning met vader Albert, maar ook met echtgenote Baukje, die ook dagelijks helpt met het voeren etc.

 

 

BN 

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

3 september 2022 J35 BIERGES

Combinatie Smit-Vos

 STERK IN DE BREEDTE………………

Een kleine maand geleden (3 augustus) hebt u de reportage kunnen lezen over de dubbele overwinning van de twee vrienden Ron Smit en Roel Vos op de jonge duivenvlucht vanuit Bierges. Nu een kleine maand later is het opnieuw raak met de jonge duiven op de gecombineerde vlucht vanuit hetzelfde station Bierges. Ook op deze vlucht kunnen de duiven deze zaterdagmorgen op tijd worden losgelaten met een oostelijke wind (windkracht 3) en een temperatuur van 21 graden, prima omstandigheden voor onze postduiven. Om ongeveer tien voor twaalf die morgen zien Ron en Roel een duif met grote snelheid het hok naderen en de vleugels aantrekken.

Er zijn nog geen andere duiven gezien en de duif vliegt nog enkele ererondjes en de twee mannen weten dan direct: dit is er één van de jonge duivenvlucht. De jonge duif, de NL22-8174510, wordt om 11.50.12 uur geconstateerd en ze zeggen tegen elkaar: ‘dit moet een vroege duif zijn.’ Deze jonge duif is een 100% ‘Lemmens’ duif. Een minuutje later om 11.51 arriveren de eerste twee oude duivinnen van de natour, goed voor de 8e en 9e plaats in onze CCNOO met in hun kielzog een vaalrode jonge duif. Het is de 22-557, die op 3 augustus de 2e plaats in onze CCNOO opeiste en nu opnieuw een kopprijs pakt: de 3e plaats in onze CCNOO. Deze vaalrode duivin (Lemmens x Stakenborg) is op alle zeven jonge duivenvluchten in de prijzen gevallen en beëindigt het seizoen als 9e asduif jong in onze CCNOO. Deze zaterdag laat de combinatie opnieuw zien hoe sterk het hok Smit-Vos zich in de breedte heeft ontwikkeld door de inbreng van de Belgische duiven van Uhlrich Lemmens en Peter Stakenborg. Een prima score met de jonge duiven en een geweldige score met de oude duivinnen onderstrepen dit en dit zien wij terug in het aantal duiven in de prijzen, maar vooral in het ongekend hoge hokgemiddelde van de combinatie op de natour met een totaal van 700,9 punten, een magnifieke score! Hier past alleen maar de opmerking: NADOEN……….

 

 

BN  

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

3 september 2022 N35 BIERGES

Jonny Ekkel

ECHTE KLASSE VERLOOCHENT ZICH NIET……………………

Het is zaterdag 3 september en Annemarie en Jonny zitten samen met de inmiddels trouwe supporter Bert Berkhof, die zelf het vliegen op een laag pitje heeft staan, onder het genot van een kopje koffie achter het huis te wachten op de duiven, die deze zaterdagmorgen om 0850 uur zijn gelost in Bierges op een vliegafstand van ruim 234 km. Als de eerste meldingen op de app verschijnen wordt snel gerekend en is het duidelijk dat er rond 11.46 uur een duif geconstateerd moet worden om vroeg te zitten. Plotseling, uit het niets komt er uit de goede richting als een speer een duif aanschieten, die zo’n snelheid heeft dat de landing op de valplank niet in één keer lukt, maar na een korte draai wordt de duif alsnog geconstateerd en het systeem geeft aan: NL21-1609120 - 11.46.08. Dat het de 21-120 is geeft direct het gevoel, dat dit wel eens een vroege duif kan zijn. Dit gevoel wordt nog versterkt door de aankomst van de 2e duif, ruim drie minuten later. Het is de topduivin, die op 9 juli ook al de laatste vitessevlucht vanuit Quiévrain in onze CCNOO op haar naam schreef. Deze krasduivin vliegt hiermee al haar vijfde kopprijs van dit seizoen en is op deze vlucht ook de snelste duif van het hele concours oude en jonge duiven in onze CCNOO. Ook in groot verband is er een topnotering: de 7e plaats tegen 9.475 duiven in de afd.9 Noord. De duivin is op deze vlucht als 7e ingekorfd en niet zoals altijd als 1e of 2e van de lijst. Dit omdat de duivin vorige week op de vlucht vanuit Weert als laatste teruggekomen is. Iets wat volgens Jonny niet aan de duif heeft gelegen, maar aan de omstandigheden, waaronder deze vlucht verlopen is. Maar gelukkig is ze teruggekomen en nu gespeeld vanaf het weduwnaarshok en ingemand op eitjes van 14 dagen oud, laat ze haar geweldige klasse opnieuw zien. Dit weduwnaarshok is ingericht op advies van Bennie van Dijk volgens het zgn. ‘Bennie van Dijk’-systeem. Dit systeem en inrichting heeft zijn waarde wel bewezen met de diverse topnoteringen, die hierop inmiddels zijn behaald. Qua voorbereiding is er voor deze vlucht niets bijzonders te melden: één keer per dag trainen, ’s middags als de doffer op de eieren zit en niet verplicht. Van het voornemen om de duivinnen geregeld te lappen is votrige week niets terechtgekomen vanwege de beschikbare tijd. Alleen afgelopen woensdag zijn ze weggebracht naar Zutphen en het verloop van dit lapvluchtje was prima en zo zijn ze vol goede moed ingekorfd. Jonny en Annemarie voeren de duiven met het voer van Aidi en de bijproducten zijn een mix van Sangers Pro, Beute (LTW) en Aidi (Chelats).

 

 

BN

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

27 augustus 2022 N34 WEERT

J. Seppenwoolde

DE JONGE MEEUW KLOPT ZE ALLEMAAL……………………

John Seppenwoolde uit Wierden, lid van De Koerier Vriezenveen, is al vroeg in de ban gekomen van duiven. Op de camping de Tolplas in Hoge Hexel is het allemaal begonnen. De zesjarige John ziet daar een ongeringde krasdoffer met een gebroken vleugel lopen en besluit die mee naar huis te nemen. Er wordt achter het huis een hokje gebouwd en daarmee is eigenlijk de start van zijn duivenhobby begonnen. De eerste jaren met enkele sierduiven en postduiven van ome Jan Swiers uit Enter. Het duurt dan nog wat jaartjes voordat er echt meegevlogen wordt in de vereniging en in die jaren zit John geregeld te kijken bij het hok van Henk van Kammen naar de terugkomst van de postduiven. In 1978 krijgt John een paar laatjes van Henk en de twaalfjarige John meldt zich in 1979 aan als jeugdlid bij De Reisduif in Wierden en daar begint de officiële start van zijn postduiven carrière met het meedoen aan de natour dat jaar. We zijn nu al heel wat wat jaren en heel wat vluchten en ook goede resultaten verder. John ontmoet de liefde van zijn leven Dianne, trouwen in 1994 en betrekken een woning in Wierden. De duiven blijven de eerste jaren nog op het oude hok bij vader Seppenwoolde, waar in 1995 weer prima resultaten worden geboekt. In 1996 besluit John op het eigen erf te gaan vliegen en verbouwt de schuur tot een mooi hok. Dit is geen succes en de prestaties blijven onder de maat op deze accommodatie. Van alles wordt geprobeerd, maar de prestaties worden niet beter en John besluit in 2000 een nieuw hok te bouwen. Dit blijkt een schot in de roos en de prestatiecurve schiet weer omhoog. Helemaal als in 2013 aangeklopt wordt bij de combinatie Smoorenburg-Smulders uit Arnhem met rechtstreekse duiven van Leo Heremans en Stefaan Lambrechts op de hokken. Met deze duiven heeft John een sterke duivenstam opgebouwd en dit levert de laatste jaren mooie resultaten en kampioenschappen op. Afgelopen zaterdag 27 augustus zit John al op tijd, om 13.00 uur, alleen achter zijn huis te wachten op de duiven van de natourvlucht, die deze morgen pas om 11.25 uur in Weert de terugvlucht zijn begonnen. John zit altijd samen met Dianne de duiven op te wachten, maar toevallig deze zaterdag niet. John heeft 36 duiven ingekorfd, 35 jonge duiven en 1 oude doffer. Op Compuclub Live is nog geen duif gemeld als hij om 13.24 uur vanuit het zuidwesten heel hoog een bijna witte duif aan ziet komen, die de vleugels aantrekt en met hoge snelheid naar beneden valt richting de klep en wordt geklokt om 13.24.22 uur en die daarmee als 1e gemelde staat op de lijst in onze CCNOO en dit blijft na een half uurtje wachten nog zo. Dit moet dus een vroege duif zijn. Het is een jonge doffer, de NL22-8176335, met een hele mooie kleur, een zogenaamde ‘meeuw’, die deze zaterdag alle ervaren oude duiven de loef af steekt. Een geweldige prestatie van deze jonge doffer, die deze zaterdag duidelijk heel veel haast heeft om haar hok te bereiken. De duif is een kleinkind van de Herremans-doffer 16-243, de 1e asduif Vitesse van afd.9 in 2020. De moeder van de winnaar is een v.d.Bulck-duivin via H & A Roest uit Tijnje. Wie weet treedt deze jonge doffer wel in de voetsporen van de ‘Fameuze Meeuw ‘62’, de topper en stamvader op het hok van dr.Linssen. We gaan het zien!

 


BN

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

27 augustus 2022 J34 MORLINCOURT

H. Doldersum & Zn.

 

EDELE BLOEDLIJNEN………………

 

Opnieuw is het genieten bij de familie Doldersum aan de Vinkenweg deze zaterdag met twee keer de zege in de vereniging, zowel op de natour als op de jonge duivenvlucht. Hiermee staat het aantal overwinningen dit seizoen in hun sterke vereniging de Zilvermeeuw al op elf en in onze CCNOO op vijf. Een geweldige prestatie, die alleen maar te realiseren is met een optimale drie-eenheid: topduiven, een prima accommodatie en twee gedreven duivencoaches. Over die accommodatie is nog wel wat te doen, zoals ik al schreef na de eerste overwinning van het seizoen op 14 mei, zowel in de vereniging als in onze CCNOO. De accommodatie is prima, maar de ligging met het front op het westen is niet optimaal. Inmiddels met de nodige aanpassingen is de Doldersum-express op volle toeren gekomen en wordt de ene na de andere overwinning geboekt.

Deze zaterdag is het voor de jonge duiven een zware kluif op deze vlucht vanuit Morlincourt met een vliegafstand van bijna 410 km en met een noordwestenwind schuin op de kop. Onder deze omstandigheden en met deze afstand kunnen alleen maar goede jonge duiven de wedstrijd winnen en zo’n jonge duif is deze zaterdagmiddag het blauwbandje, de NL22-8176712, die om 14.04.47 na een vlucht van vijf uur en vijftig minuten op de klep landt met een ruime voorsprong van bijna zes minuten op de 2e duif in onze CCNOO, een hokgenoot van de winnaar. De winnende jonge doffer, de 22-712, is de dagen voor het inkorven druk aan ’het drijven’ met een duivin. Het is een duif met het edele dagfondbloed in de genen van de ‘Jan Wessels’ duiven. Zo is de vader van de winnaar een zoon van de ‘600’ van Jan Wessels gekoppeld aan ‘Topper 315’, 1e asduif snelheid. De moeder van de winnaar is een dochter van de 13-232, een topkweker van Jan Wessels en de vader van ‘Javinky’ van Jan Nijboer, gekoppeld aan de 09-004, een dochter van het koningskoppel van Jan Wessels. We zien dus volop het bloed van het ‘koningkoppel’ en de ‘600’ in de stamboom terug. Dit belooft nog wat voor de toekomst!     

 

BN  

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

20 augustus 2022 N33 BEEK EN DONK

G.J. Smit

UIT HET KWEEKHOK NAAR DE OVERWINNING……………………

De vorige reportage over Gerrit Smit na de zege op 28 mei op de vitessevlucht vanuit Quievrain heb ik afgesloten met de woorden ‘Zit er nog meer in het vat? We gaan het zien…’  En ja hoor, opnieuw ga ik naar de Nieuweweg om weer gezellig onder het genot van een kopje koffie te ‘melken’ over de duiven en speciaal over de winnares van de eerste natourvlucht in onze CCNOO. Gerrit praat altijd heel enthousiast over zijn duiven en de prestaties daarvan door de jaren heen en het ene verhaal na het andere over die duif met dat ringnummer en die andere duif, die krasdoffer en ……. Als je al jaren zo bezig bent met je duiven, dan valt er heel wat te vertellen. Wat wel opvalt bij Gerrit is dat hij al die jaren heel consequent vast blijft houden aan zijn basislijnen. Twee van die basislijnen vormen nu ook weer de basis voor deze overwinning op de eerste natourvlucht: het is de topdoffer en topkweker uit 2015 van de wereldberoemde duivenfamilie van Hove Uijtterhoeven uit het Belgische Putte, die samen met de duivin ‘de 170’ een zuivere ‘Tournier’ via duivenvriend Sjaak de Bie uit Friesland. Opnieuw laat het resultaat zien dat deze kruising geweldig pakt, want een duivin hieruit en één van de laatste kinderen uit dit koppel laat deze zaterdag haar klasse zien met een fraaie overwinning. Ik kan eigenlijk boven dit verhaal weer dezelfde kop plaatsen als bij de vorige reportage: ‘Het oog van de meester….’, want ook nu is het weer iets speciaals wat hier gebeurt.  Zoals u in het vorige verhaal hebt kunnen lezen is er in december 2020 een marter het hok binnen gedrongen met als resultaat: 19 dode duivinnen en 2 dode doffers en in één klap bijna alle kweekduivinnen kwijt. Bijna, maar niet helemaal. Uiteindelijk hebben drie duiven het overleefd en één van deze duiven is de NL19-1353847, die het heeft overleefd. Deze rechtstreekse dochter van de inmiddels overleden ‘van Hove’ doffer is dit jaar door Gerrit op het kweekhok gezet en heeft al drie rondes jongen groot gebracht. Enkele weken geleden ziet Gerrit tijdens het uitlaten van de kweekduiven, dat deze duivin enorm zin aan het vliegen heeft en tekenen van vliegvorm begint te vertonen. Gerrit besluit de duivin in te korven op de trainingsvluchten Eefde en Kalkar en brengt de duivinnen afgelopen vrijdagmorgen nog even naar Lochem om ze snel terug te laten keren op het nest en de net gelegde eieren. Dat snel terugvliegen valt nogal tegen, want de duivinnen maken er een mooi vluchtje van en landen na 40 minuten op de klep. Helemaal niet erg denkt Gerrit, als ze het morgen maar doen. En ja hoor de volgende dag, de zaterdag om 12.17.15 wordt de kweekduivin, de 19-847 geconstateerd. Ingekorfd op haar vierde nestje en op vier oude pennen laat ze op haar eerste vlucht van dit seizoen het hele concours van 2028 medestrijders achter zich en levert hiermee een unieke prestatie!

 

 

BN

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

20 augustus 2022 J33 DIZY-LE-GROS

Daan Nijboer

 

OPNIEUW EEN ZEGE……………………

 

Daan Nijboer laat ook dit seizoen zien, dat zijn duiven altijd kunnen pieken op moeilijke vluchten. De eerste jonge duivenvlucht van dit seizoen met twee nachten mand is voor de jonge duiven een zware kluif geworden. Niet echter voor de jonge duif van Daan, de NL22-8172502, als 3e getekende mee gegeven op deze vlucht. De jonge duif legt de 367 km die deze zaterdag de 367 km af in precies vier uur en 37 minuten en behaalt zo een gemiddelde snelheid van bijna 80 km per uur. Hiermee is de zege dik verdiend met een voorsprong van drie en een halve minuut op de nummer twee in onze CCNOO en dit is hemelsbreed meer dan vier en een halve kilometer. Op deze vlucht heeft Daan 20 jonge duiven ingekorfd, waaronder dus de 22-502, die dit seizoen nog niet gemist heeft en de laatste weken een stijgende lijn laat zien in de prestaties met als hoogtepunt deze fraaie overwinning, waarmee ze zich met vijf prijzen in de top tien nestelt op de lijst van de jonge asduiven. Dat het geen makkelijke vlucht is geworden laat de uitslag wel zien. Daan moet 28 minuten wachten op zijn tweede jonge duif en ziet 6 van zijn 20 duiven terug op de uitslag.

 

 

 

Daan is een echte Allround speler die al jaren over een geweldig hok met duiven beschikt en altijd te vinden is bij de kampioenen in onze CCNOO en hier aan de Sibculoseweg blijft het motto nog steeds: ‘de duiven moeten presteren, de rest is bijzaak!’    

 

BN  

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

6 augustus 2022 J31 BIERGES

Combinatie Smit-Vos

 

VRIENDEN VOOR HET LEVEN………………

 

 

Ron Smit en Roel Vos zijn twee vrienden, al zo’n 35 jaar, die elkaar mooi aanvullen bij hun gezamenlijke hobby, de duivensport. En ik zeg bewust hobby, want bij deze twee kameraden gaat het puur om het plezier van het houden en spelen met de postduiven. Hier geen commercieel gedoe, zoals ze met klem benadrukken. De combinatie kiest er ook bewust voor om puur het snelheidsspel te spelen en geen fondvluchten, al hebben ze naar mijn mening wel degelijk duiven op het hok, die ook op de dagfond kunnen schitteren. De keuze voor de vitesse-, midfond-, jonge duiven- en natourvluchten pakt goed uit met de laatste jaren mooie resultaten en kampioenschappen in onze CCNOO, maar ook in groter verband, op afdelingsniveau. Ook dit seizoen staat de combinatie bijna wekelijks in de kop van de uitslag en dit met meerdere duiven. Er worden geweldige prijspercentages neergezet hier op de hokken aan de Hoofdweg en dit vertaalt zich in de diverse standen in onze CCNOO. Dit is goed te zien als wij kijken naar het hokgemiddelde op de diverse disciplines. De meest eerlijke stand als het gaat om de sterkte van het hok, want hier tellen alle duiven, die ingezet worden mee voor de punten: 2e Vitesse, 2e Midfond en momenteel 1e Jonge duiven en dit met elke week een behoorlijk aantal duiven mee. Tot nu toe lukte het de mannen steeds net niet om een zege te boeken in onze CCNOO. Maar daar is deze eerste zaterdag in augustus een einde aan gekomen met zelfs een dubbele zege.  Ron en Roel zitten deze zaterdagmorgen ruim op tijd klaar om de jonge duiven op te wachten, die deze morgen om acht uur zijn gelost in Bierges. Als de eerste meldingen in de Kring op Compuclub Live verschijnen, is het snel rekenen om te concluderen dat ze om 10.57 uur moeten hebben om heel vroeg te zitten en, jawel, om 10.57 uur verschijnen er plotseling twee jonge duiven boven de hokken aan de Hoofdweg: een blauwe doffer en een vaalrode duivin. Deze twee jonge duiven voeren de spanning flink op door nog een behoorlijke tijd samen hun ererondjes te vliegen om uiteindelijk te worden geconstateerd om 10.58.02 en 10.58.06, nog ruim voldoende voor de 1e en 2e plaats in onze CCNOO. Beide duiven komen uit het kweekhok van de combinatie en hebben Belgisch bloed in de aderen. De 2e duif komt uit een duif van Ulrich Lemmens en een duif van Peter Stakenborg. De winnaar deze zaterdag, de NL22-8174565, is gekweekt uit 2 duiven van Ulrich Lemmens en ingeteeld naar de bekende stamduiven ‘De Gust’ en ‘William’. In het winterseizoen 2015/2016 heeft de combinatie een bon gekocht van de Belgische topper Uhlrich Lemmens uit Balen. In 2016 is deze bon verzilverd en er was gelijk al een klik tussen Uhlrich en Ron en Roel: er is terug gereden naar Westerhaar met maar 16 broedeieren. Inmiddels zijn we 6 jaren verder en is el elk jaar wel een bezoek gebracht aan de familie Lemmens en zijn er jonge ‘Lemmens’ duiven geboren op de hokken in Westerhaar. Deze duiven presteren geweldig in Westerhaar en dat is Uhlrich Lemmens, inmiddels vliegend onder de naam Team Lemmens, niet ontgaan en wordt er momenteel aan samenkweek gedaan tussen Team Lemmens en de combinatie Smit-Vos. Zo heeft Team Lemmens al mooie resultaten behaald met duiven gehaald uit Westerhaar. Zo werkt de samenwerking naar twee kanten en dit is toch geweldig!                                                 

BN

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

30 juli 2022 J30 TONGEREN

Gerben Fokke

 

GEEN WOORDEN, MAAR DADEN………………

 

Je kunt er wel mooi over spreken, maar laat het eerst maar eens zien! Dit is de betekenis van dit bekende voetballied. Laten zien is beter dan vertellen! Doen is belangrijk en overtuigender dan praten! En zoals veel mensen uit ervaring weten, zeggen daden inderdaad meer dan woorden. Met deze slogan komen wij automatisch bij de hoofdpersoon uit Vriezenveen van deze zaterdag 30 juli. Hier aan de Aalscholver woont Gerben Fokke, ondernemer en duivenliefhebber. Met zijn bedrijf ‘Fokke Verlichting’ levert deze lichtexpert projectverlichting en lampen. Maar deze zaterdag gaat het over zijn duiven en wel in het bijzonder over de NL22-8173345. Deze jonge duif verrast zijn baas en zet de spotlights vol op de duivenliefhebber met zijn kleine duivenhokje hier aan de Aalscholver. Ja, je hoeft geen megahokken en grote aantallen duiven te hebben in onze hobby. Iedereen kan op het podium staan en dit laat Gerben al jaren zien, want het is niet voor het eerst, dat ik een reportage over hem maak. Gerben vertelt mij over zijn ervaring deze zaterdag: ’Ik heb een oude hongerige duivin los, zodat als er een jonge duif komt, ik de oude duivin naar binnen kan roepen en zij het jong mee kan nemen op de klep. Er is nog op geen enkele app wat gemeld en ik kijk nog even of Jan Kwintenberg in Rijssen nog niet een duif terug heeft, want meestal hebben we dan een 10 minuten… Ik leg de telefoon op tafel en kijk in de lucht en zie de oude duivin vliegen. Maar die vliegt niet alleen. Ze vliegt samen met een andere duif: een jonge duif, nu al? Hoe kan dat! Gauw alles dicht doen en fluiten, maar door mijn paniek twijfelde de duif nog wel even om naar beneden te komen. Gelukkig wel op tijd om een eerste te draaien op Tongeren.’ Tot zover Gerben en zo zie je maar weer dat een vroege aankomst van jouw duif een geweldige en intense beleving is, welke onze duivenhobby zo bijzonder en mooi maakt.

 

De jonge duif, die zich deze zaterdag om vijf over twaalf zo vroeg terugkeert is een duif, die Gerben gekweekt heeft uit twee duiven, die hij gekocht heeft op de bonnenverkoop van de CC Midden Twente in 2020. De vader komt van B. Olthof & Zn,Tubbergen en is een zuivere Heremansdoffer. De moeder van de winnende duif komt van het kweekhok DEBO, Manderveen en is ingeteeld naar de stamdoffer de “Super 084’ van Tjeerdsma. Zo zie je maar weer, met een kleine investering is het mogelijk aan goede duiven te komen en resultaat te boeken.

Een mooi resultaat voor deze van jongs af aan fanatieke feyenoordsupporter.                                                                                                                                                                     BN

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

29 juli 2022 A30 BERGERAC

Harold Zwiers

 

TOCH NOG EEN MOOI SLOT ……………………

 

Harold vertelt mij dat na de geweldige start van het seizoen op de vluchten Limoges en Bergerac (Libourne) de resultaten op de volgende marathonvluchten een stuk minder zijn en dat er ook goede duiven niet presteren en achter blijven. De echte topvorm is er niet meer. Naar de oorzaken blijft het gissen. Wel is het een feit dat diverse jonge duiven er een tijdje geleden plotseling niet al te lekker bij zitten. Consultatie bij de dierenarts geeft niet meer uitsluitsel dan dat er inderdaad iets aan de hand is, maar een echte diagnose kan niet worden gegeven. Nu is het niet zo dat de resultaten slecht zijn en velen onder ons zullen met zulke uitslagen wel tevreden zijn en Harold enkele jaren geleden ook wel, maar nu niet meer. Harold legt de lat voor zichzelf heel hoog en dit werpt zijn vruchten af, zoals wij de laatste jaren allemaal kunnen zien middels de resultaten. Harold besluit daarom om zijn duiven niet in te korven op de ZLUvluchten Narbonne en Perpignan en de hele vliegploeg mee te geven op deze nationale vlucht Bergerac. Harold zelf heeft er nog niet zoveel vertrouwen in deze zaterdagmorgen 30 juli en wordt om iets na half tien aangenaam verrast door de terugkeer van de rode doffer, de NL20-1191415, die als 2e getekende de mand is ingegaan en opnieuw laat zien wat voor kanjer het is. Vorig jaar als jaarling al prima gevlogen en het seizoen bekroond met een topnotering in diverse marathonklassementen (2e asduif afd.9, 2e beste jaarling Pipa), laat de doffer dit seizoen opnieuw zijn klasse zien. Na een topnotering op Bergerac (Libourne) met een 5e NPO, nu een 1e NPO. In de stamboom van de doffer zien wij aan beide kanten prominent de bekende stamdoffer ‘Rooie Japie’ en laat hiermee zien, dat het gouden kweekkoppel ‘1336’ x ‘Morsie’ na zoveel generaties nog steeds topvliegers voortbrengt. De doffer wint niet alleen in onze CCNOO, maar behaalt in groot verband ook de 1e NPO afd.9, 3e Nationaal Sector 3 en 19e Nat. alle sectoren tegen 25.618 duiven. Het rode doffertje scoort tot nu toe 6/6 en staat op de 1e plaats in de competitie ‘de Allerbeste Marathon’ seizoen 2021/2022.

Al met al een mooie afsluiting van het seizoen voor Harold en voor de rode doffer, die in het vervolg als ‘NEW RED JAPIE’ door het duivenleven gaat.    

 

 

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

22 juli 2022 A29 AGEN

Hans Ekkel

 

IN DE VOETSPOREN VAN ELINE ….…..

Hans Ekkel uit Westerhaar is al bijna zijn hele leven betrokken bij de duivensport. Aan de Sibculoseweg 66 is altijd al op een hoog niveau gespeeld. De combinatie Aalderink-Ekkel was een begrip binnen de duivensport en In 1969 is de jonge Hans ook een klein hokje gekregen om er met de duiven te vliegen. Hans weet het nog goed en kan zo de bekende toppers van destijds opnoemen. De ‘719’van 1970 en de ‘698’ van 1971. Vooral deze ‘698, een overgewende duif van buurman Aalderink was een topper en werd samen met de ‘719’ vaandeldrager van het hok Aalderink-Ekkel, waarvan Hans tot 1975 deel van uit maakt. Hierna begint hij zelfstandig te vliegen en dit met groot succes, want in totaal zijn er wel zo’n 18 generale kampioenschappen in onze CCNOO behaald. In deze periode in 1987, een jaar na het overlijden van vader Ekkel, trouwt Hans met Alie, een telg uit een bekende duivenfamilie, en gaan in het ouderlijk huis wonen. In 1991 worden voor het eerst enkele fondduiven, 8 laatjes, aangeschaft en in 1993 wordt hiermee het eerste succes behaald: Superkampioen van de Fond Union Twente. Weer een tiental jaren later in 2007 besluit Hans om helemaal over te stappen naar het marathongebeuren. Er wordt een bezoek gebracht aan de bekende liefhebber Bennie de Vries in Bolsward en meerdere duiven keren met Hans terug naar Westerhaar. Uit één van deze duiven komt de stamvader van het hok ‘Bennie’ uit 2008. Gekoppeld aan een duivin van Wilco Wessels wordt in 2012 een topper geboren: ‘Eline’ de 12-494. Deze bonte duivin met o.a. een 1e Bergerac Noordelijke Unie 2016 (2e VNCC) en een 10e NPO Aurillac wordt de vaandeldraagster van het hok, niet alleen als vliegster, maar ook als kweekster. Inmiddels 45 jaren en vele verbouwingen later staat er een mooi huis hier aan de Sibculoseweg met een grote schuur, garage en diverse duivenhokken in een zolderhok en nog twee hokken op de grond, waarvan één een ‘van Zon’ hok is en de ander naar eigen inzicht gebouwd is. Dit laatste hok blijkt een groot succes te zijn in de moderne duivensport en is inmiddels door het bedrijf, waar Hans werkt aan veel duivenliefhebbers, waaronder diverse toppers, geleverd.                                                                                             

Zaterdagmorgen 23 juli zitten Hans, Alie en vaste marathonsupporter Roelf Snoeiijnk gezellig samen te wachten op de duiven vanuit Agen (1022 km), die de dag ervoor om kwart voor drie de vrijheid tegemoet zijn gevlogen. Het wordt een lange zit en het is Roelf, die om zes over twee ’s middags een bonte duivin met een hoge snelheid aan ziet komen om maar zo snel mogelijk terug te zijn op haar eitjes. Het is de NL18-1460907, ingekorfd op eieren van 7 dagen oud, die haar favorietenrol als eerstgetekende volledig waar maakt en hiermee in de voetsporen treedt van haar moeder ‘Eline’. Hiermee is de duivin niet aan haar proefstuk toe, want vorig seizoen in 2021 behaalt ze al een 1e NPO Perigueux (2e Noordelijke Unie). En vandaag op deze zware vlucht wint ze weer in groot verband een topprijs: 1e Noordelijke Unie en 5e Nationaal S3. Deze topduivin heeft tot nu nog niet gemist op de marathonvluchten en kan de indrukwekkende cijfers 10/10 overleggen. Na deze aankomst duurt het meer dan een uur als de volgende duif zich meldt en deze doffer scoort ook met een 2e CCNOO en een 7e Noordelijke Unie en bezorgt de familie Ekkel hiermee een geweldige duivendag.  

 

BN 

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

23 juli 2022 J29 WEERT

H. Doldersum & Zn.

 

DE RODE DRAAD………………

 

Het is zaterdagavond en de eerste dagfond duiven zijn teruggekeerd van Issoudun. De familie Doldersum zit gezellig met z’n allen bij elkaar te wachten op de dagfondduiven. Aan de gezichten kun je wel zien, dat de spanning er af is. De eerste drie duiven zijn inmiddels thuis en Hilbert en Rik zijn tevreden, want er is weer een verenigingszege aan het totaal toegevoegd. Een mooie duivendag voor de combinatie, want deze zaterdagmorgen is het de NL22-8176720, die het thuisfront verrast met een vroege aankomst op deze 2e jonge duivenvlucht vanuit Weert, goed voor de winst in onze CCNOO. Hiermee staat het aantal zeges dit seizoen in onze CCNOO al op vier stuks! Zo’n score kun je alleen maar bereiken, als je een geweldige stam duiven op de (kweek)hokken hebt zitten en elke keer als ik weer op bezoek ben bij Hilbert en Rik, spring er één naam uit: TIJN’. In 2013 wordt er in de internationale duivensport al geschreven over het ‘Goudhaantje Tijn’ en deze woorden zijn meer dan bewaarheid. Niet alleen door de prestaties van deze topdoffer zelf, maar ook door de prestaties van zijn nakomelingen in meerdere generaties. De lijst met topresultaten door zijn nakomelingen wordt steeds groter en groter en zo langzamerhand is ‘Tijn’ terechtgekomen op één van de allerhoogste tredes in de eregalerij van de Nederlandse duivensport. De winnende jonge duif komt uit twee topduiven van de combinatie. De vader is ‘Spikkel”:o.a.1e asduif CCNOO MF en de moeder is niemand minder dan ‘New Eva’ in 2020 en 2021 o.a.1e asduif Generaal  in de vereniging en beide jaren bij de 1e tien nationale asduiven op de midfond. Een geweldige duivin deze dochter van ‘Tijn’ en volgens Rik: misschien wel één van de beste duiven, die we hebben gehad’. Als je zo’n topper op het hok hebt, is het wel zaak de goede duiven erbij te zoeken om het plaatje compleet te maken. Hierin zijn Hilbert en Rik wonderwel geslaagd met de inbreng van de ‘Stefaan Lambrechts’ duiven.

Na het maken van de foto voor het kweekhok met daarop de mooie foto van ‘Tijn’, wijst Hilbert nog even naar het hok en ja, …………de hoefijzers hangen nog steeds omgekeerd aan het vlieghok!  

       

 

BN  

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

23 juli 2022 E29 ISSOUDUN

Gerard Schulte en klz. Sem

 

VORM MOET JE ZIEN EN ER OP INSPELEN….……

 

Het is maandagavond als ik mijn opwachting maak bij Gerard aan de 1e Blokweg in Vroomshoop. Zoals gewoonlijk op maandagavond zit Gerard niet alleen thuis, maar heeft bezoek van zijn vaste duivenvrienden. Na de koffie gaan we gauw even naar het hok voor het maken van een foto van Gerard en natuurlijk Sem. Het is nog een hele wandeling naar het hok, dat bewaakt wordt door een grote hond. Dit hok is geplaatst op zo’n honderd meter achter het huis en heeft een lengte van 30 meter en is verdeeld in 10 afdelingen plus een voeropslag. Genoeg ruimte dus voor een flink aantal duiven en deze bestaan nu nog voor het grootste gedeelte uit jonge duiven. Deze 90 jonge duiven worden gespeeld op de natour en op de taartvluchten. Momenteel zit Gerard nog in een opbouwfase, nadat hij hier aan de Blokweg bij zijn stiefdochter is komen wonen en is vast van plan om in 2023 aan alle vluchten mee te doen, waarbij zijn focus gaat naar de dagfond en de marathonvluchten, de vluchten, waaraan hij het meeste plezier beleeft en waarvoor hij ook de goede duiven heeft. Ja, goede duiven heeft Gerard altijd al op zijn kweekhok gehad en dit al in het begin van zijn lange duivenloopbaan, begonnen aan de 2e Blokweg in Vroomshoop en via de Geerdijk en Westerhaar nu weer terug in Vroomshoop. Gerard struinde stad en land af in zijn zoektocht naar goede dagfond- en vooral marathonduiven. Veel liefhebbers, ook in onze CCNOO, hebben hiervan geprofiteerd en hebben met de duiven van Gerard successen behaald. Ondanks dat Gerard niet op alle vluchten meedoet, heeft hij door de jaren heen prima resultaten en kopprijzen geboekt met zijn duiven ook in groot verband, zoals bv in 2015 de 2e VNCC op Limoges. Momenteel heeft Gerard duiven op het hok van Bennie van Dijk, Jan Morsink, Jos Pepping, Mans Hekman en Fran Jansen. Ook via Martijn Wessels komt elk jaar wel versterking.  

 

Afgelopen zaterdag belt Gerard na het gezamenlijke avondeten met de familie nog even met Bennie van Dijk om te vragen hoe laat de eerste dagfondduiven terug kunnen zijn. Tussen zeven en halfacht…. dan moet ik nog opschieten, denkt Gerard en gaat direct naar de hokken en sluit het systeem aan en begint met voeren van de duiven in de verschillende afdelingen. Hij is hier bijna mee klaar als hij plotseling een piepje hoort en snel naar de klok loopt en ziet dat zijn eerstgetekende de NL21-1587356 om 19.30.36 is geconstateerd. Als hij het hok in loopt ziet hij de kras doffer alweer fel zijn nestschotel op de grond verdedigen. Gerard heeft dit de week hiervoor bij de terugkomst van de laatste midfondvlucht al gezien: de felheid, waarmee de jaarlingdoffer zijn nestschotel op de grond en het territorium er omheen verdedigt en besluit de duivin bij de doffer weg te halen. Donderdagmorgen gooit Gerard wat tabaksstelen op de grond en laat de duivin weer in het hok en nu duldt de 21-356 geen enkele duif in de nabijheid van de zijn nestschaal en wordt super gemotiveerd ingekorfd. De jaarlingdoffer heeft zich ook al laten zien met een kopprijs op de dagfondvlucht vanuit Vierzon en komt uit een doffer van Bennie van Dijk (uit de ‘065’ x een dochter ‘Koningskoppel’ van Gerard zelf) en een duivin van Jan Morsink (Vandenabeele/Veenstra). Het nestzusje van de doffer heeft trouwens ook al prima gevlogen dit seizoen op de dagfondvluchten en hier zien wij voor de zoveelste keer de geweldige kweekkracht van het befaamde ‘Koningskoppel’ van Jan Wessels. 

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

16 juli 2022 J28 BEEK EN DONK

Kees Nijeboer

 

ALTIJD OP ZOEK NAAR NOG BETERE DUIVEN………………

 

Kees Nijeboer uit De Pollen aan u voorstellen is een open deur intrappen. Er zullen niet veel liefhebbers zijn, die zijn successtory, die in feite pas serieuze vormen begon aan te nemen in 2012, niet gevolgd hebben en weten wat de basis en de kracht is van zijn succes. Nu, dit zijn niet alleen de excellente duiven, die Kees aangeschaft heeft. Er is nog een heel belangrijke factor, waardoor Kees in zo’n korte tijd zich in de picture gespeeld heeft binnen de (internationale) duivensport. En dit is iets, wat niet bij iedereen bekend is. Kees is, op z’n Engels gezegd een ‘masterbreeder’ en dit niet vanaf 2012 met de postduiven, maar al veel eerder met zijn schapen en met zijn paarden, waarmee hij al nationale titels heeft gewonnen bij keuringen. Kees wordt wel de paardenfluisteraar uit De Pollen genoemd. Hij ziet en hij voelt de kracht van zijn dieren en dit komt ook terug in zijn duivensport. Kees slaagt er altijd weer in om de genen van de kweekduiven te lezen en te vertalen naar een juiste koppeling.

Met zijn ‘Kleine Sola- dynastie’ heeft Kees een geweldige basis gelegd met al heel veel successen en niet alleen op zijn eigen hok. Veel liefhebbers profiteerden hier al van, ook in onze CCNOO, zoals u dit jaar alweer hebt kunnen lezen in enkele reportages. Maar een goede liefhebber zit nooit stil en probeert zijn sterke stam duiven op niveau te houden of nog sterker te maken met een gerichte en voorzichtige inbreng van andere topduiven en als je dan, zoals Kees, in de top meespeelt, dan staat men wel open voor een samenwerking. Zo is in het najaar in 2020 samen gekweekt met de bekende Limburgse liefhebbers Jo Hendriks & Zn. Uit één van deze koppelingen: zoon ‘Klein Dirkje’ (moeder Gerhard) x de ‘Kleine Sola’ is in oktober 2020 een duivin geboren en laat nou deze duivin de moeder zijn van de nr. 2 op de eerste jonge duivenvlucht van dit jaar, de ‘711’, die zes seconden na de winnaar van de eerste jonge duivenvlucht wordt geconstateerd. Deze winnaar in onze CCNOO is de NL22-8172769 en ook de moeder van deze duif komt uit de samenkweek met de mannen uit Limburg (zoon ‘Kleine Gerhard’ x dochter “Olympic Esther Sola’). De vader van deze duif is de kweker van Kees ‘Klz.Seiko’, een rechtstreekse Pieter Veenstra doffer en vader van o.a. ‘Didi Sola’.

Het lijkt er dus op dat de kweekintuïtie en de kennersblik van Kees hier weer zijn vruchten gaan afwerpen!     

BN 

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

16 juli 2022 M28 DIZY-LE-GROS

Marcel Tellen

 

AFSCHEID MET EEN OVERWINNING………………

 

Op een snikhete dinsdagmiddag zitten Johan en Marcel Tellen al klaar in de woning aan de Kooistraat en word ik getrakteerd op koffie en gebak. Is hier wat te vieren op deze dinsdag? Is dit ter ere van de overwinning op de laatste midfondvlucht of is er iemand jarig. Nee er is niemand jarig en ja de overwinning zaterdag is mooi, zegt Marcel. Maar er is meer vertelt Johan: deze dinsdagmorgen is een vertegenwoordiger van de woningstichting langs geweest met de mededeling dat de huizen aan de noordkant van de Kooistraat in 2024 worden gesloopt en dat er nieuwe huizen voor in de plaats komen, maar dan gedraaid aan een soort hofje. Aan de ene kant is dit wel mooi, want de huizen zijn echt aan vervanging toe. Aan de andere kant heeft dit ook verregaande consequenties voor het beoefenen van de duivenhobby, want Marcel zegt dat hij het besluit heeft genomen om na dit seizoen te stoppen met de postduivensport.

Afgelopen zaterdag, 16 juli, is het de doffer NL21-7051921, die beide mannen compleet verrast met een heel vroege aankomst. Vader Johan ligt in huis op de bank te dommelen, want er is immers nog tijd zat en Marcel is in het hok de jonge duiven te verzorgen en telt nog even na hoeveel er terug zijn op het hok. Als hij even later op het Unikon-systeem kijkt, begint hij te twijfelen. Heb ik wel goed geteld? Er staat een duif meer op de klok. Marcel scrolt door de lijst en ziet daar een oude duif staan, de ‘21’ is reeds om 13.08.21 geconstateerd. Marcel pakt de telefoon erbij en ziet op de app dat er maar 2 duiven vroeger zitten op 04 en 07 op een kortere afstand en weet direct: dit is een hele vroege duif…..

Deze jaarlingdoffer heeft dit jaar al 9x prijs gevlogen, waaronder diverse kopprijzen en stamt af van de geweldige crack van Marcel ‘Unbelievable’, als jonge duif aangeschaft bij het kweekstation Simons in Ransdaal en die naast een magnifieke vlieger ook een geweldige kweker blijkt te zijn. Opnieuw dus een nakomeling met een absolute kopprijs, niet alleen in onze CCNOO, maar ook in groter verband en uiteindelijk is de ‘21’ de 16e snelste duif van het hele concours van bijna 19.000 duiven.

Bij mijn vertrek zegt Marcel nogmaals: ’Mijn besluit staat vast, dit is mijn laatste vlucht met de oude duiven geweest en na de jonge duivenvluchten stop ik definitief’. Marcel is in 1997 samen met zijn opa in combinatie gaan vliegen en is na het overlijden van opa in 2002 zelfstandig doorgegaan. Dit betekent dat nu na 26 jaar een einde komt aan een imposante duivensportcarrière.

 

BN  

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

9 juli 2022 E27 VIERZON

JAN GERRITS

 

D-DAY AAN DE LINDENLAAN……………………

 

Het is zaterdagmiddag 8 juli als Jan en Gea Gerrits gezellig samen in de grote tuin achter het huis aan de Lindenlaan in Vroomshoop zitten de wachten op de dagfondduiven uit Vierzon. Het is een gezamenlijke lossing van de afdelingen 7,8,9, 10 en 11 met in totaal 15.527 duiven in concours, die deze morgen om half acht de thuisreis zijn begonnen met daarbij 12 duiven van Jan Gerrits, de hoofdpersoon van dit verhaal.

Jan is enkele jaren geleden weer zelfstandig met duiven gaan vliegen na hiervoor een paar jaar te hebben geholpen bij Nico Mulder, jaren één van de toppers in onze CCNOO. Dit is tevens een soort stage voor Jan, waar hij vast wel wat fijne duivenkneepjes heeft meegekregen. 2020 is het jaar van de doorbraak van Jan op de dagfond. Zijn topdoffer, de 18-547 wordt gekroond tot duifkampioen dagfond in onze CCNOO. Deze doffer begint dit jaar uitstekend met een 3e plaats op de 1e dagfondvlucht., maar dan slaat het noodlot toe: de 2e dagfondvlucht verloopt ronduit slecht en de ‘547’ komt zeer zwaargewond thuis, einde vliegcarrière, maar misschien het begin van een glanzende kweekcarrière? Nu ik het over het kweken heb, gaan wij een aantal jaren terug in de geschiedenis als Piet van Hoolwerff, eigenaar van het internationale kweekhok ‘Dutch Day Racers’ een advertentie plaatst op duivenmarktplaats, waarin hij iemand zoekt, die een hok beschikbaar heeft en tijd wil steken in het verzorgen en beheren van zijn kweekduiven. Er melden zich 4 personen en nadat hiermee gesproken is, heeft Piet zijn keus als snel gemaakt: ‘Jan Gerrits is de uitgelezen man om mijn duiven te verzorgen. De eerste ronde gaat naar Jan en de volgende ronden gaan naar de one loft races,’ Piet vertelt mij dat hij heel blij is dat hij destijds deze keuze heeft gemaakt en 100% kan vertrouwen op Jan, die altijd voor hem klaar staat en heel veel voor de duiven doet.

Hiermee is meteen de link gelegd met de goede prestaties van Jan Gerrits op (vooral) de dagfondvluchten. De duiven op het kweekhok zijn voornamelijk duiven van nationale dagfondtoppers met hierbij een groot aandeel van de bekende ‘Koopman’ duiven. Jan speelt zowel met de doffers als met de duivinnen en de verzorging is heel simpel: ’s morgens een lepel voer en ’s avonds een lepel voer en naar de vluchten toe het voer aanvullen met een theelepel snoepzaad en hennep.  Donderdag, de dag van inkorven, krijgen de duiven tot 2 uur ’s middags volle bak vliegvoer met snoepzaad en hennep en dit voer wordt wel 3 a 4 keer ververst. Bij thuiskomst en de dag erna volle bak en een rustdag. Achter de hokken zit een ren, waarin de duiven kunnen vertoeven buiten het vliegseizoen. Tijdens het vliegseizoen zitten de doffers los op het hok en de duivinnen opgesloten in een eigen vak. De duiven trainen 1x per dag tot de langste dag en daarna 2x per dag. De jonge duiven worden verduisterd en vanaf de langste dag bijgelicht. Even terug naar afgelopen zaterdag, Jan en Gea zitten nog steeds te wachten op de eerste duif en het is inmiddels half vijf geworden, dus de duiven hangen inmiddels al negen uur in de lucht, m.a.w. dit is een echte dagfondvlucht, een vlucht waarop het aankomt op de klasse van de duif. Dan, plotseling, om 16.48 meldt zich een duif boven het hok aan de Lindenlaan en het is de jaarling NL21-1573985, een blauwe duivin, die na diverse ererondes besluit op de klep te landen en de klok stil laat staan op 16.49.14. Naast de winst in onze CCNOO behaalt de duivin de 37e plaats tegen dik 15.000 duiven en wordt zij geklasseerd als de 10e duivin van het hele concours. Een prachtige prestatie en als wij naar de stamboom van de duivin kijken, zien wij daar illustere namen staan als: ’Kleine Dirk’, ‘Black Power Lady’, ‘De Wondere Dirk’, ‘Home Alone’, ‘Bliksem’, dus de bekende duiven van Koopman. Braad de Joode en Gaby Vandenabeele. Dat wil echter nog niet zeggen dat dit automatisch tot succes leidt, dit moet de duivenliefhebber toch echt zelf doen: het opfokken, trainen en klaarmaken voor de vluchten. Jan bewijst de laatste jaren dat hij dit in de vingers heeft met prima resultaten tot gevolg.

Ik sluit af met de woorden van Piet van Hoolwerff: ‘Voor mij is Jan de kweektempel van’ Dutch Day Racers’. Jan, van harte gefeliciteerd!’   

 

BN

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

9 juli 2022 V27 QUIEVRAIN

JONNY EKKEL

 

FAMILIESPORT……………………

Als het de laatste jaren over de duivensport in Vriezenveen gaat, is er een hele grote kans dat de naam ‘Ekkel’ in het verhaal voor komt. Hans, Gerrit, Gerben, Jonny en nu ook Annemarie. De hoofdpersoon van dit verhaal woont aan de Garvesingel en vormt samen met Annemarie en de tweeling Lars en Daan een echte (duiven)sportfamilie. Annemarie is inmiddels ook besmet met het duivenhoudersvirus en speelt zelfstandig mee. En dit is niet een beetje meedoen, maar meedoen op het hoogste niveau, waarbij ze manlief Jonny geregeld de loef af steekt. De beide jongens zijn beiden nog verzot op het voetballen bij de plaatselijke trots DETO, maar er zijn al heel wat goede voetballers later duivenliefhebber geworden, dus wie weet? In dit verhaal keren wij terug naar de hoofdpersoon Jonny Ekkel. Jonny, een druk baasje, die naast zijn duivenhobby nog een hobby heeft en dat is besturen, leiden, omgaan met mensen. Hij is naast voorzitter van zijn vereniging de Luchtbode in Vriezenveen ook actief in diverse (dagelijkse) besturen en commissies binnen de duivensport: Kring 1, MFC Ons Samenspel, FUT, attractiecommissie CCNOO. Buiten de duivensport ook nog in dagelijks bestuur van de supportersclub van zijn cluppie Heracles en trainer/leider van het jeugdelftal van Deto. Een druk baasje dus, die laat zien dat de appel niet ver van de boom valt…, die op het gebied van besturen in de voetsporen is getreden van vader Hans. Wij als duivenliefhebbers mogen blij zijn, dat er onder ons nog zulke actieve leden zijn!

Zaterdag 9 juli is het wachten op de duiven van de laatste vitessevlucht vanuit Quiévrain. Het is behoorlijk spannend want zowel Jonny als Annemarie gaan voor het vitessekampioenschap in de vereninging. Jonny heeft voor de laatste vitessevlucht 16 duiven ingekorfd en hoopt een goede uitslag, omdat de duiven het hele jaar al laten zien in goeden doen te zijn. Toch heeft hij zo zijn twijfels, want nadat donderdagmiddag alle duivinnen zijn afgevoerd i.v.m. de dagfondvlucht, blijven de vitesseduivinnen meer dan drie uur vliegen. Op de app heeft meesterrekenaar Harold Dekker die zaterdagmorgen dan al gemeld dat je om kwart voor elf een duif thuis moet hebben om vroeg te zitten. En ja hoor exact op die tijd komt er een duif uit het zuiden aan knallen, die zonder aarzeling naar binnen schiet in haar hok. Het is de NL21-1609120, de krasblauwe duivin, de 2e getekende, die het goud binnenhaalt. Deze duivin heeft als jonge duif geen kopprijzen gevlogen, maar vloog wel op elke vlucht haar prijs. Nu als jaarling laat ze haar klasse zien met al 4 kopprijzen tot nu toe. De vader van de duivin is gekregen door Pa Hans en komt van Toon Roes uit twee rechtstreekse duiven van Peter Janssen en de moeder komt van (duiven)vriend Enrico Doldersum uit de Mastermind (Steven v.Bremen) x de 19-172, de topduivin/kweekster van Enrico. Uit dit koppel zijn vorig jaar naast de ‘120’ nog 2 duiven geboren, die dit jaar prima presteren. Jonny is dit jaar voor het eerst op het huidige adres gaan vliegen met de duivinnen en dit gaat tot nu toe geweldig, mede door een hokaanpassing van het op het westen staande hok: plafond dicht, glas vervangen door gaas en indien nodig kan er een paneel met windbreekgaas in het raam gezet worden (dit met dank aan Pa). Jonny wil nog even kwijt dat hij veel aan Annemarie te danken heeft, omdat hij naast de weinige vrije tijd ook nog wel eens voor zijn werk naar Polen moet. Hij kan de verzorging dan volledig aan haar overlaten. Uiteindelijk is het Jonny, die deze zaterdag aan het langste eind trekt en het vitesse kampioenschap bij de Luchtbode op zijn naam schrijft met op de 2e plaats Annemarie.

Zoals de duivensport hier beoefend wordt als familiesport: dat is duivensport optima forma!

   

 

BN 

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

8 juli 2022 A27 CAHORS

Robin Bakhuis

 

OPNIEUW DE SNELSTE DUIF VAN HEEL NEDERLAND….…

Het is zaterdagmorgen en ik zit bij een duivenvriend te wachten op de duiven van Quiévrain en ondertussen kijk ik op Compuclub Live of er al duiven gemeld zijn van de nationale sectorvlucht Cahors. Het is bijna kwart voor elf en in heel Nederland heeft nog geen duif het thuishok bereikt Een hele zware partij zeg ik tegen de aanwezigen, echt een vlucht voor Ro... Ik heb de woorden nog niet uitgesproken of…floep, daar staat de naam van Robin Bakhuis op de meldlijst. Ongelooflijk, opnieuw een keivroege duif daar aan de Leidijk net als op die gedenkwaardige zaterdagmorgen 4 augustus 2018 met de snelste duif van Nederland op de vlucht Periguex, toen er nog maar enkele duiven terug waren op de kortste afstand. Nu op deze hele zware vlucht vanuit Bressols is het de vetblauw doffer NL19-1352970, die om 10.43.23 wordt geconstateerd na een vlucht van 1024 km als er in heel Nederland nog geen duif terug is. Het duurt nog bijna drie kwartier tot de 2e duif in Nederland wordt gemeld en dit op een afstand van 953 km in Amsterdam. M.a.w. een ongekende en ongeëvenaarde prestatie van deze vetblauwe kanjer! Ik besluit op de terugweg even langs de Leidijk te rijden om Robin te feliciteren met dit unieke resultaat. Bij de hokken staan inmiddels al meer liefhebbers, maar Robin zie ik zo direct niet staan. Hij is in één van de hokken om de thuisgekomen duiven van de vitessevlucht te voeren, ja dat hoort er ook bij. Als hij weer buiten staat, is de verwondering nog van zijn gezicht te lezen: ‘man, man, dat verwacht je toch niet zo’n vroege duif’, is het eerste wat hij uit kan brengen. “helaas heb ik de duif zelf niet zien aan komen. Ik ben net bezig de kleppen van de hokken te openen voor de duiven, die mee zijn op de vitessevluch als de doffer arriveert.” Oom Gert, de vaste hokverzorger en neef Joey zien de doffer wel aankomen en met een fraaie zwier op de klep landen om direct naar binnen te gaan naar zijn jong van enkele dagen oud. De favoriete doffer is als eerste terug, nadat hij dit jaar ook als eerste terugkomt van Limoges. Dat hij Robin’s favoriet is en als eerst getekende de mand ingegaan is, is niet zo vreemd, want deze doffer komt uit het super-kweekkoppel van Robin: ‘De Wiersma’ x ‘dochter Mr.Gijs’ en dan weten de kenners genoeg, want uit hetzelfde koppel komt ook ‘Robin’, de duivin, die bij Harold Zwiers de 1e Nat.Bergerac vliegt en gekroond is tot de beste marathonduif van Nederland. Dit kan met recht een gouden kweekkoppel worden genoemd met twee nationale winnaars en een 2e generatie, waar ook al een 2e en 6e Nat. mee gevlogen is. De doffer is tot aan deze vlucht altijd op weduwschap gespeeld. Op Cahors is het echter anders: voor de eerste keer wordt hij op nest gespeeld en is ingemand op zijn jong van zo’n zes dagen oud. Dit is nieuw voor de doffer en geeft hem blijkbaar zo’n enorme drang naar huis, dat hij zijn superieure klasse nu pas echt toont. Is er verder nog iets veranderd Robin? ‘Ja, nu ik op nest speel heb ik een klein rennetje voor het hok gezet.’  

 

Hier aan de Leidijk in Westerhaar is geschiedenis geschreven!  

 

BN 

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

2 juli 2022 M25 CHÂLONS-EN-CHAMPAGNE

Wim Engels

 

ELK JAAR GOED VOOR EEN TOPUITSLAG……………………

 

Zaterdagmiddag 2 juli, de laatste duiven van de Nationale Midfondvlucht moeten nog vallen als ik via de poort naast het huis aan de Sportstraat in Kloosterhaar naar achteren loop en daar Wim en zijn schoonzoon Johannes zie zitten op de vaste plek voor het grote achterraam van de woning vlak bij de hokken nog na te genieten van de vroege aankomst van de blauwe duivin, de NL21-1511564. Om iets na half één kijkt Wim toevallig even naar links en ziet de duivin met een enorme snelheid als een ‘TGV’ richting haar hok vliegen en direct op de klep landen. De duivin wint hiermee het CCNOO-concours, maar behaalt ook een 2e plaats op de Nationale  Afdelingsvlucht van deze Grandprix en hiermee wordt opnieuw een fraaie ereprijs toegevoegd aan de al uitgebreide palmares van Wim. Wim is de laatste jaren aan huis gebonden door problemen met zijn heupen en een versleten knie. Ondanks dit verzorgt hij de duiven nog geheel zelfstandig, maar naar de duivenkeet gaan is helaas niet meer mogelijk niet meer bij jammer genoeg. Wim heeft jarenlang, vanaf de start van het postduivencentrum aan de in Sibculo de scepter gezwaaid achter de bar en in de keuken tot het echt niet meer kon.   Schoonzoon Johannes brengt de duiven naar het lokaal en is namens Wim aanwezig bij de prijsuitreiking. Wim is in 1963 gestart met de duivenhobby en zit dus nu in zijn 60e jaar duiven houden en in al die jaren heeft hij en zijn duiven een geweldige erelijst opgebouwd met zeer aansprekende resultaten en vanaf het eerste jaar zit Wim bij de kampioenen. Na zijn afdelingszege vorig jaar op de dagfondvlucht Issoudun en nu dus opnieuw een fraai resultaat. Deze topresultaten worden met maar weinig duiven behaald. Wim kan met 12 koppels spelen en heeft daarnaast nog enkele losse duivinnen, die de evt. vroege doffers kunnen opwachten. Verder zitten er nog 18 jonge duiven op het hok. In het kweekhok zitten 2 kweekkoppels, marathonduiven via de Gebr.Löwik uit Almelo. Op deze vlucht heeft hij 10 duiven in de strijd. De duiven op het hok komen allemaal uit de duiven, die Wim al jaren geleden heeft aangeschaft en het dus na al die jaren in feite zijn eigen soort, waar hij mee vliegt. Stambomen van zijn toppers heeft Wim niet en dit vindt hij ook niet nodig. Hij kent zijn duiven en weet hoe ze te koppelen, zoals we in al die jaren wel hebben gezien.

Aan het eind van ons gesprek is het tijd voor de foto van de liefhebber en de winnende duivin. Johannes pakt de blauwe duivin uit het hok en geeft haar aan Wim, die hem vervolgens in mijn handen geeft. Nu heb ik al heel wat goede duiven in mijn handen gehad, maar deze duivin springt er echt uit. De duivin zit geweldig in elkaar, dik gepluimd en superzacht met een geweldige uitstraling met fraaie oranjekleurige ogen. Deze jaarling kan in de toekomst nog wel eens vaker verrassen.   

 

BN  

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

1 juli 2022 A26 RUFFEC

Combinatie Schuurman-Ekkel

 

EEN DAVERENDE VERRASSING……………………

Vrijdag 1 juli 2022 is een datum, die niet snel vergeten zal worden door Bennie Schuurman en Gerrit Ekkel, de twee hoofdpersonen in een heus duivensprookje. Het is de dag van een ochtendlossing vanuit Ruffec met een hele grote deelname, omdat deze vlucht bij veel verengingen meetelt voor de generale kampioenschappen. Iets na vier uur die vrijdagmiddag verschijnt er een melding op de app, dat er om 17.03 moet worden geklokt om de snelste duif van de sector 3 te hebben. Bennie en Gerrit gaan vast zitten op hun vaste plek achter het huis van Bennie met zicht op de duivenhokken Om vijf minuten over vijf ziet Bennie Schuurman plotseling een duif met een enorme vaart aankomen en direct op de klep landen. De twee mannen kijken elkaar verbouwereerd aan en weten even niets te zeggen (wat niet vaak voorkomt…). maar op de klok en op de telefoon staat toch duidelijk dat de 1e getekende van de lijst de NL21-1612354 geklokt is om 17.05.07 en daarmee is deze kras witpendoffer niet alleen de snelste in onze CCNOO, maar ook de snelste in de afdeling 9 en de Noordelijke Unie Zone 3. Daarnaast is er een hele fraaie tweede plaats in de nationale uitslag en dit in zuivere tijd op maar 1.33 van de winnaar en het doffertje is tevens de 2e snelste duif van het gehele concours van 10.000 duiven.

We gaan even terug in de tijd: Bennie Schuurman uit de Pollen (Vriezenveen Oost) is ongeveer 19 jaar en moet vanwege blessures stoppen met zijn hobby, het voetballen, en om toch wat te doen te hebben wil hij duiven gaan houden. Zijn vader hoort hiervan en zegt tegen achterbuurman en bekende duivenliefhebber Leo Wiltvank: ‘oos Benne wil met doev’n speul’n’ Leo is natuurlijk direct enthousiast en zorgt dat er een paar duiven komen op het erf van de familie Schuurman. Een hokje is snel getimmerd en de start met postduiven is een feit. Bennie wordt lid bij club uit Vriezenveen Oost ‘De Snelvlucht’ en doet daar goed mee met prima duiven van Leo Wiltvank. Na het opheffen van de vereniging wordt Bennie geen lid bij de Koerier in Vriezenveen, maar van Ons Genoegen in Westerhaar. Dit vindt hij wel net zo makkelijk, want dan hoeft hij niet heel Vriezenveen door te fietsen, maar mooi binnendoor naar Westerhaar. Hier in Westerhaar ontmoet hij tijdens een feestje zijn grote liefde Ria uit Enschede. Als het serieus wordt en Bennie aan Ria vertelt dat hij postduiven heeft, antwoord Ria: ’geen probleem hoor, mijn vader heeft ook altijd duiven gehad’. Het stel trouwt en gaan wonen in de Pollen en krijgen een dochter en hebben beiden plezier met de duivensport. Als jonge kerel is Gerrit Ekkel al geregeld te vinden bij de hokken in Vriezenveen om mee te helpen. Zes jaar geleden besluiten Bennie en Ria te verhuizen naar een mooie vrijstaande woning aan de Lavendel in Westerhaar met een grote tuin erachter met plaats voor een duivenhok. Helaas hebben ze hier samen niet erg lang van kunnen genieten, want Ria wordt ernstig ziek en overlijdt. Bennie moet alleen verder en nadat Gerrit Ekkel in 2021 al helpt met de duiven, wordt besloten om vanaf 2022 in combinatie te gaan vliegen.

De winnende doffer, een jaarling, is een duif, die Bennie vorig jaar gekregen heeft van plaatsgenoot Dennie Nijboer en die ook als jonge duif zich al heel goed liet zien. Een kras witpendoffer met een eigen karakter, die hij op de laatste training op maandagavond nog even etaleert door alleen drie kwartier door te blijven vliegen en Bennie en Gerrit besluiten: ‘dit wordt onze eerst getekende op Ruffec’  

Wat kan duivensport toch mooie en onverwachte resultaten opleveren!  

 

BN 

=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

25 juni 2022 V25 MARCHE en E25 NEVERS

H. Doldersum & Zn.

 

EEN DUBBELSLAG……………………

Zaterdag 25 juni laten Hilbert en Rik opnieuw zien dat ze geweldige duiven op de hokken hebben zitten. Met zowel een overwinning op de vitessevlucht als ook een overwinning op de dagfondvlucht en daarbij een mooie teletekstnotering laten de mannen zien dat de duiven zich thuis voelen op de nieuwe accommodatie aan de Vinkenweg in Westerhaar. Ondanks dat nog niet alles zo is zoals gepland en Hilbert nog steeds twijfels heeft over de juiste plek van het tuinhok, laten de duiven zien dat ze zich wel happy voelen. Als je dan ook nog eens een geweldig stel kweekduiven onder de pannen hebt kan het succes bijna niet uitblijven. 

We beginnen deze zaterdag met de NL21-1614251. Deze blauwe jaarling duivin wordt gespeeld vanuit de ren naast het kweekhok, waar de marathonduiven voor Ruffec zijn gehuisvest. Hier heeft ze haar liefde gevonden en zit tijdens de inkorving op een jong van enkele dagen oud. Dit geeft haar zo’n geweldige drang, dat ze maar één ding wil: zo snel mogelijk weer herenigd zijn met haar jong. Ze wordt geconstateerd om 9.42.41 na een supersnelle vlucht van 262 km vanuit het zuid-oosten van België.  De afstamming van de duivin is er één om je vingers bij af te likken: de vader is een duif van Leo Heremans en dit is ook de vader van topduif ’Tijn’. De moeder is gekocht tijdens de verkoop van Derksen-v.d.Keuken en is een geweldige kweekduif, wiens kinderen al 9 x een 1e prijs hebben gevlogen en moeder is van ‘Olympic Maxwell’.  Hier wordt dus vandaag een 10e zege bijgeschreven, een zege die ook goed is voor een 10e positie in groot verband tegen 6600 duiven. Is dit de opmaat naar een nieuwe ‘Tijn’

Na enkele uren wachten komen deze zaterdagmiddag al vroeg de eerste meldingen van de nationale dagfondvlucht Sector 3 vanuit Nevers binnen vanuit afdeling 7 en 8. De hoge snelheden van bijna 100 km per uur blijken in onze afdeling 9 niet haalbaar. Om 14.05 zien Hilbert en Rik opnieuw een blauwe jaarling duivin boven het hok verschijnen, de NL21-1614066, die om 14.05.24 wordt geconstateerd, net op tijd voor de zege in onze CCNOO en ook goed voor een geweldige 5e NPO afd.9! De winnares heeft als jonge duif al prima gepresteerd met 3 kopprijzen. In de stamboom van deze duif zien wij ook aan beide zijden toppers: de vader komt rechtstreeks van Hans en Evert-Jan Eijerkamp en is een zoon van topper ‘Abel’. De moeder is ‘Desiree’, 10e asduif Midfond WHZB/TOBT 2019 en is gekocht op de totale verkoop van de Gebr. Leideman op Pipa.

Met zulke toppers op het hok lijkt de combinatie hier aan de Vinkenweg weer klaar voor de toekomst!  

 

 BN 

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

17 juni 2022 A24 BERGERAC (Libourne)

Harold Zwiers

 

EEN UNIEK KOPPEL ……………………

 

Harold Zwiers uit Den Ham kent dit jaar opnieuw een geweldige start van het nationale marathonseizoen. Na een mooie score veertien dagen geleden op de eerste vlucht vanuit Limoges, doen zijn duiven er nu op de nationale klassieker ‘St.Vincent’ nog een schepje bovenop met nationaal 11 van de 16 ingezette duiven in de prijzen. Gezellig in de serre met zicht op de duivenhokken vertelt Harold over de thuiskomst van de eerste duiven en het verloop van de vlucht dit afgelopen weekend. Nadat de eerste duif van Jelle Jellema op vrijdagavond laat op de meldsite staat, loopt hier aan de Bossinkkamp de spanning op. Komt er nog een duif door deze vrijdagavond? Dit gebeurt niet en Harold is er de volgende ochtend alweer vroeg bij om vooral niets te missen van een eventuele vroege aankomst. Toch ziet hij de eerste duif niet aankomen, want als hij om kwart over vijf die ochtend nog even wat water en voer aan het bijvullen is in één van de hokken, denkt hij iets te horen op het dak, een geluid van een duif die daar neerstrijkt.  Harold gaat gauw kijken en ja, op het dak van de ren van het nieuwe hok zit een vaalrode duivin en Harold herkent haar meteen, zoals ze daar zit met die bijna gouden kleur. Dit goudklompje is de NL20-1191414 die op deze vroege zaterdagmorgen het thuishok bereikt heeft. De duivin wordt vlot geconstateerd om 05.17.05 en automatisch doorgemeld. Dat deze nog jonge tweejarige duivin als eerste het hok bereikt heeft Harold vooraf niet gedacht, maar stiekem wel gehoopt, gezien haar afstamming en de resultaten als jaarling. Haar afstamming is geweldig: de vader is ‘Red Dawn’, een zoon van de bekende stamkweker ‘Rooie Japie’ en dus een kleinzoon van illustere kweekkoppel ‘1336 x Morsie’, het stamkoppel, waarmee de grote successen begonnen hier aan de Bossinkkamp. De moeder van de winnende duivin is niemand minder dan ‘Robin’, de superduif van Robin Bakhuis, waarmee Harold zijn grootste succes tot nu toe behaalde en die in 2020 door de FCI gekroond is tot de beste marathonduif van de wereld! Beide ouders van de duivin hebben al een nationale overwinning op hun palmares staan. Vorig jaar als jaarling presteerde de 20-414 al geweldig met een 2e Nat.Cahors en nog 2 prima resultaten op Bergerac en Perigueux. M.a.w. er heeft zich een nieuwe topper aangediend in Den Ham, voortgekomen uit 2 toplijnen. Deze zaterdagmorgen klokt Harold zo’n anderhalf uur later zijn 2e duif, een doffer, met de naam ‘Goede Jaarling’, die ook als jaarling prima resultaten heeft laten zien en, nu komt het, gekoppeld is aan de winnares! Dit is toch uniek: een koppel met een 6e en 24e Nationale vermelding op deze zware klassieker!     

 

 

BN  

=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

18 juni 2022 M24 ARLON

Maarten Niks

 

IN DE VOETSPOREN VAN……………………

Als ik dinsdagavond mijn fiets heb neergezet naast de woning aan de Borggrevestraat in Westerhaar word ik hartelijk ontvangen en neem ik samen met Maarten en vader Wicher Niks plaats onder het afdak, waar zaterdags een groot deel van de familie Niks gezellig samen de duiven zitten op te wachten. Hier is duivensport nog een familiegebeuren en dit al generaties lang. Ik moet onwillekeurig denken aan die beroemde duivenfamilie uit Arendonk, de gebroeders Janssen. Hier in Westerhaar is het ook begonnen met de gekende duivenliefhebber Bruin Niks, wiens vier zonen later het stokje overnamen. Al op heel jonge leeftijd stond de zoon van Wicher, Maarten, als het maar even kon te kijken bij de duiven en opa ‘Bruun’ had al gauw in de gaten dat dit jongetje wel eens in zijn voetsporen kon gaan treden. Op 12-jarige leeftijd krijgt Maarten een hokje van opa en hij start als jeugdlid bij de Zilvermeeuw in Westerhaar en sluit zich enige tijd later aan bij de combinatie de Gebr. Niks. Zijn inbreng wordt steeds groter en als in 2015 de gebroeders besluiten de combinatie op te heffen, gaat Maarten zelfstandig verder. Nu zo’n 20 jaar na zijn officiële start als duivenliefhebber laat Maarten inderdaad zien, zoals opa al voorspeld heeft, ‘het duivenmelken’ in de vingers te hebben. De laatste jaren zijn prima prestaties neergelegd en mooie kampioenschappen behaald. Als de duiven van Maarten vroeg naar huis komen, dan is dat ook vaak supervroeg en dat is deze zaterdag 18 juni 2022 niet anders. De blauwe jaarlingdoffer NL21-1614949 sprint samen met een andere duif (waarschijnlijk van clubgenoten J. & J. Kikkert) richting Westerhaar, waar Maarten en vier familiesupporters de duiven gezellig op zitten te wachten. Om 11.18 verschijnen deze 2 duiven boven de hokken aan de Borggrevestraat en onmiddellijk landt de blauwe doffer op de klep Hiermee behaalt deze doffer niet alleen de overwinning in onze CCNOO, maar ook de overwinning in het samenspel ‘Kring 1’ met 5.650 duiven in concours, een prachtige prestatie. De winnende duif is een klein doffertje, heel goed gebouwd met de blik naar voren gericht, iets wat we vaak zien bij duivenogen van topduiven. Door de bouw en het fijne kopje denkt Maarten tot begin van het seizoen nog met een duivin te maken te hebben. Na overplaatsing naar het hok van de weduwnaars zijn de eerste resultaten van het doffertje nog niet geweldig, maar daarna is het elke week prijs met deze prestatie als bekroning. Kijken we naar de stamboom van de duif dan zien we daar, hoe kan het ook anders, van moederskant de bekende lijn van de 07-995, de zuivere van Loondoffer van de Gebroeders Niks, die 2x een 1e NPO vloog op de dagfond. Van vaderskant stamt het doffertje dubbel af van de ‘Harry’ van Jan Hooymans met daarbij ook de ‘Rudy’ van Gaby Vandenabeele in de stamboom. Maarten speelt zijn jaarlingen met beleid en zal ze dit jaar nog niet inzetten op de dagfond, maar Ik kijk nu al uit naar 2023 als dit doffertje gespeeld gaat worden op de eendaagse fondvluchten!

 

BN  

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

11 juni 2022 E23 FONTENAY-SUR-EURE

Martijn Wessels

 

‘MR BEAUTY JR’: EEN NIEUWE TOPPER?……………………

 

In 2022 heeft Martijn (vliegend onder de naam J. Wessels & Zn.) zijn prima resultaten en titels van de laatste jaren bekroond met het generale kampioenschap in onze CCNOO en is één van zijn duiven gekroond tot 2e beste oude duif in de Nationale competitie ‘De Allerbeste’ Hierna is in goed overleg besloten om vanaf dit seizoen te gaan vliegen onder de naam Martijn Wessels. Elke insider weet dat de kracht van de ‘Wessels’duiven vooral naar voren komt op de dagfondvluchten en dit al jarenlang.  Aan de basis liggen de bekende duiven, die een geweldige kweekkracht blijken te bezitten en dit al generaties lang. Dit wordt deze zaterdagmiddag nog eens bevestigd als er om 15.57 een blauwe doffer komt aanvliegen en in eerste instantie nog geen aanstalten maakt om te landen en vrolijk met een andere duif enkele rondjes vliegt. Uiteindelijk besluit hij toch maar de klep op te zoeken en wordt een klein minuutje later om 15.57.53 geconstateerd en even later automatisch doorgemeld. Het is de NL20-1189676, die de 582 km heef afgelegd met een gemiddelde snelheid van ruim 86 km per uur en met een voorsprong van ruim 10 km op de nr.2 in onze CCNOO afgevlagd wordt. Deze kanjer die op de eerste dagfondvlucht ook al een aansprekend resultaat boekt heeft van moederskant het edele bloed van het vermaarde koningskoppel en de ‘600’ van Jan Wessels in de genen. Aan vaderskant zien wij de bekende Heremans-duiven via Raymond Niks. Deze combinatie pakt geweldig op elkaar, zoals ik ook al schreef in een eerdere reportage. Achter elke winnaar zit wel een verhaal: de blauwe doffer vloog als jonge duif al heel goed met kopprijzen en vorig jaar als jaarling ook met o.a. de 24e NPO Chateauroux (722 km met kopwind), terwijl hij 2 weken daarvoor op de dagfondvlucht vanuit Issoudun al om twee uur ’s middags wordt gemeld door een topspeler uit Brabant, waar de 20-676 tegelijk met de 4e NPO Brabant het hok in loopt. Hier laat hij zijn potentie, het kopvliegen al zien, wat dan nu een fraaie zege en een aansprekende 3e NPO afd.9 oplevert! 

Tot nu toe gaan bij Martijn alle duiven in de mand, zowel doffers als duivinnen. Omdat de doffers dit jaar beter presteren laat hij sinds enkele weken 6 duivinnen thuis, om de doffers niet te lang te laten wachten in een lege bak. Bij die zes duivinnen ook de nieuwe vaste partner van de winnaar. Is dit, naast de klasse, het extra stukje motivatie voor deze kanjer?   

 

BN 

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

11 juni 2022 V23 QUIÉVRAIN

Marcel Tellen

INTUIÏTIE EN DUIVENKENNIS……………………

 

Afgelopen zaterdag 11 juni zitten Marcel en zijn vader Johan, vaste compagnon en hokverzorger, te wachten op de duiven van de vitessevlucht uit Quiévrain. Op de app is een berichtje verschenen van de eerste duif in Rijssen om 12.58 en Marcel besluit daarna zijn vaste plekje achter het huis aan de Kooistraat in Vriezenveen te gaan bezetten om niet opnieuw te worden verrast door een vroege aankomst van de eerste duif, zoals 2 weken geleden, waar op de vitessevlucht ook vanuit Quiévrain hij volkomen wordt verrast door de aankomst van een blauwe doffer. Marcel zet in de keuken een kopje koffie en als hij door het raam naar buiten kijkt ziet hij een duif zitten op de klep. Het is de 21-901, die de baas verrast en negentien seconden te kort komt op de 1e plaats in onze CCNOO. Een hele vroege duif dus 14 dagen geleden en Marcel besluit deze doffer te belonen met…… extra pinda’s, snoepzaad, een extra duivin? Nee, niets van dit alles: de beloning bestaat uit een weekje extra rust voor de blauwe doffer. Nu terug naar deze zaterdag, vroeg in de middag. Marcel zit nog maar even of er flitst daar om 13.07.22 een duif langs zijn hoofd rechtstreeks op de klep. Het is weer een blauwe doffer en ja hoor het is inderdaad opnieuw de NL21-7051901, die zijn baas versteld laat staan met zo’n vroege aankomst. Een vluchtje overslaan heeft het gedroomde resultaat opgeleverd. Deze vroege aankomst is in groot verband ook goed voor een toppositie, de 4e plaats in de afdeling 9 tegen bijna 12.000 duiven! In het handgeschreven schrift laat vader Johan mij zien dat deze blauwe topdoffer als jonge duif al goed was voor 6 prijzen en ook als jaarling heeft de doffer prima gevlogen. Dit jaar laat deze doffer echt zien dat hij een klasbak is met naast de genoemde 2 kopprijzen ook nog een 7e plaats in de vereniging te vliegen en nog niet te missen op de vluchten, waaraan hij meedeed. De doffer komt uit de bekende lijnen, waar Marcel de laatste jaren succes mee heeft: de Ajax-lijn van Egon Reuvers (Overdinkel) en de Sola-lijn van clubgenoot Kees Nijeboer.                         

Marcel en Johan spelen niet met veel duiven, ik kan wel stellen met heel weinig. Met slechts 12 weduwnaars en 2 weduwduivinnen wordt de strijd aangegaan tegen de grotere liefhebbers en dit al jaren met aansprekende successen. Hier aan de Kooistraat wordt met beleid gekweekt en gespeeld, waarbij de mannen dus niet bang zijn om eens een duif thuis te laten. Laat dit een motivatie zijn voor al die liefhebbers, die niet over een grote accommodatie en veel duiven kunnen beschikken!   

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

4 juni 2022 M22 CHÂLONS-EN-CHAMPAGNE

Daan Nijboer

 

HET ZAT ER AAN TE KOMEN……………………

 

Daan Nijboer is een echte Allround speler die over een geweldig hok met duiven beschikt en hij heeft in al die jaren dat hij met de duiven speelt al heel wat kampioenschappen behaalt met als bekroning in 2016 Generaal kampioen van de CC NOO. De laatste jaren zien wij duiven van Daan altijd wel op een vlucht pieken en er met de zege of een koppositie vandoor gaan, niet alleen in onze CCNOO maar ook in groot verband. Zoals bijvoorbeeld op de Vitesse teletekstvlucht op 11 juni 2017 met de zege in de afdeling 9 en met de allersnelste Nederlandse duif van de dag! Of die NPO-zege vanaf Peronne tegen 23000 duiven met een enorme voorsprong en een gemiddelde snelheid over de 383 km van 1880 mpm. Maar ook in 2020 wordt er nog een CC-zege geboekt en eindigt Daan als 3e Generaal kampioen in onze CCNOO. Daan is een telg uit de bekende duivenfamilie uit Westerhaar en besluit al op jonge leeftijd in navolging van zijn drie broers met postduiven te gaan vliegen naast zijn andere grote passie, het voetballen bij de plaatselijke trots ‘Voorwaarts’. Hier brengt zijn talent het eerste team van Voorwaarts, waar hij de spitspositie bekleed. Dit kun je alleen maar bereiken met inzet, toewijding en talent. Deze drie kenmerken heeft Daan meegenomen bij het beoefenen van zijn huidige grote passie ‘de postduivensport’. Hierbij staat het generale kampioenschap voor Daan nog steeds centraal. Hij doet mee aan alle vluchten, die hiervoor tellen. De hele ‘show’ rondom het duivengebeuren met daarbij de meest mooie en opgeklopte stambomen kan Daan gestolen worden. Hier aan de Sibculoseweg geldt al jarenlang het motto: ‘de duiven moeten presteren, de rest is bijzaak.’                                                                                                                       Dit doet ook deze zaterdag 4 juni de duivin NL20-1187200 die na iets meer dan zes uur vliegen de 423 km aflegt vanuit Châlons naar haar thuishok aan de Sibculoseweg. Een mooie prestatie van deze duivin, die hiermee naast de zege in onze CCNOO ook een kopprijs behaalt in de Kring, Rayon Noord (6e) en de afd.9 (15e). Dat deze duivin uit het goede hout is gesneden heeft ze al eerder laten zien met enkele kopprijzen, zoals vorig jaar met een 2e plaats in onze CCNOO op de vlucht Nanteuil.                            We gaan zien wat er nog meer in het vat zit dit seizoen….

      

 

BN  

=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

3 juni 2022 A22 LIMOGES

Wiersma & Zoon

 

OP EN TOP DUIVENLIEFHEBBERS……………………

 

Als ik zaterdagmiddag om ongeveer drie uur door de Grachtstraat in Sibculo rij, zie een mooie duivenaanhanger staan en weet meteen: hier moet ik zijn. Het jongste lid van de combinatie, Edwin, heet mij welkom en loodst mij naar de achterkant van het huis, waar vader Egbert lekker ontspannen in zijn praatstoel zit en geniet van de aankomst van de laatste duiven van Limoges en van Chalons. Als ik vraag naar de winnaar van de eerste marathonvlucht van dit seizoen, maakt Egbert een nonchalante armbeweging en zegt: ‘die hangt achter jou’. Na een kort moment van ‘eh’, draai ik mij om en zie een wand vol foto’s hangen met daartussen de winnaar van vandaag. Egbert Wiersma is 45 jaar geleden in contact gekomen met de duivensport via schoonvader Kruithof, destijds aan de Tachtig Bunderweg in Sibculo. Tijdens vakanties was het Egbert, die de duiven verzorgde bij diverse liefhebbers in Sibculo en dit ging hem zo goed af dat hij ook in contact kwam met het ‘duivenvirus’ en hij is tot de dag van vandaag nog steeds besmet met dit virus. In 1980 is er in eigen beheer een mooie woning gebouwd aan de Grachtstraat in Sibculo en hier zijn de eerste successen geboekt. Al in de 80-er jaren beschikt Egbert over vijf heel goede marathonduiven, toen nog ‘overnachters’ genoemd.  Deze zitten in een klein hokje van 1 x 1 en presteren geweldig. Egbert somt de ringnummers moeiteloos op en kan na zoveel jaren van elke topduif de prestaties opnoemen. Zoals van de geweldenaar ‘de 56’, die in vlieggebied Nationaal Noord kopprijzen behaalt vanaf München, Hof, Helmstad en Dax en afgevlagd wordt als 2e asduif VNCC. De beker hiervoor is een stille getuige, die nog steeds een prominente plaats in de prijzenkast heeft. Na enkele jaren wordt er een vader-zoon combinatie geformeerd, eerst nog met de oudste zoon Adrie en vanaf 1998 met zoon Edwin. Vanaf die tijd ligt de focus meer op het generale spel, dus op alle vluchten en met succes. Egbert heeft zich al die jaren door het vervullen van diverse functies actief ingezet binnen en voor de duivensport in al die jaren. Hij heeft het stokje de laatste jaren geruisloos doorgegeven aan zoon Edwin, die momenteel o.a. actief is in het bestuur van de vereniging, VNCC, Barcelonaclub en als convoyeur regelt hij het vervoer in de afdeling.                                                       In 2008 besluit de combinatie om zich veel meer te gaan richten op de marathonvluchten en worden er fondduiven aangeschaft bij diverse goede liefhebbers. Dit vertaalt zich direct uit in succes, al moet je bij marathonduiven natuurlijk wel even geduld hebben. Direct is in dit geval vier jaren, want in 2012 is het de doffer, de NL08-2056022, die geweldige prestaties in groot verband behaalt en ons land in 2013 mag vertegenwoordigen op de Olympiade in Slowakije en daar op een eervolle 3e plaats eindigt in de categorie Marathon. Uit deze doffer, inmiddels voorzien van de naam ‘Olympic Super 022’ met in de genen het bloed van topduiven zoals de Juwelier (Driessen) en de Ohran (Brügemann) blijken tot de dag van vandaag heel goede nakomelingen te komen, die absolute kopprijzen kunnen vliegen in groot verband. Ook vandaag 4 juni: het is een volle zoon van deze topper, die om 09.23.38 de klok en de telefoon doet oplichten en hiermee de eerste duif is in onze CCNOO en topposities bezet in de NU, Afdeling en VNCC. Deze doffer, de ‘45’ uit 2018 laat zich niet voor het eerst zien en heeft al diverse mooie resultaten en titels op zijn naam staan en is daarom gekroond met de naam ‘Champ 45’, wat volledig waargemaakt wordt deze pinksterzaterdag. Op de vraag of er niet is overwogen om de olympiadedoffer te verkopen, antwoord Egbert resoluut: ‘waarom zou ik, deze doffer heeft ons zoveel plezier en voldoening gebracht. Hij verdient het om hier op het hok te blijven tot het einde.’  

 

BN  

=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

28 mei 2022 E21 SERMAISES

Combinatie de Jager

 

VORM OP HET HOK……………………

 

Opnieuw richten wij onze blik naar het oosten naar de Tachtig Bunderweg. Hier gebeurt het de laatste weken: vroege duiven en mooie uitslagen in onze CCNOO. Deze zaterdagmiddag zit de hele familie de Jager vol spanning te wachten op de duiven van de eerste dagfondvlucht van dit duivenseizoen. Enkele jaren geleden is de combinatie zich ook meer gaan richten op de dagfond en John de Jager vertelt hierover het volgende: ’We doen pas 3 jaar mee op de dagfond en we hebben veel te danken aan een duif de we gekregen hebben van Bakhuis-Loo namelijk ‘de 895’. Deze bracht direct een super eendaagse fondduif voort de ‘628’, die in 2019 bijna altijd onze eerste op het hok was. Vanaf dat moment ging het veel beter en dat was ook te zien in de resultaten, in 2020 zijn we 6e geworden in de CC en in 2021 werden we 17e in de CC op de eendaagse fond.’                                                                                                           Om zeven minuten over drie meldt zich een blauwe duivin, de NL20-1741237 en wordt heel vlot geconstateerd. Inmiddels heeft John al twee meldingen voorbij zien komen uit Vriezenveen en Vroomshoop en zegt: ’daar zitten wij niet ver achter’. Hij realiseert zich op dat moment niet dat het nog een behoorlijk eindje vliegen is vanuit Vriezenveen en Vroomshoop naar de Tachtig Bunderweg en dat de snelheid een stuk lager is dan op de vitessevlucht. Als even later de duif gemeld is, zien ze dan ook tot hun verbazing en blijdschap dat er opnieuw een ‘237’ van de combinatie de Jager bovenaan de lijst staat en ook blijft staan, evenals vorige week op de midfondvlucht!     

   John vertelt het volgende over de winnende duivin: ‘De winnares is gekweekt door Gert Ramaker uit Mariënberg, die elk jaar weer voor ons kweekt. Zijn kweekhok heeft inmiddels veel duiven van ons aangevuld met verschillende andere duiven. De vader is dan ook een volle broer van onze super duivin ‘Miss Blue’ NL17-1648437 die 4e en 5e duifkampioen werd van afdeling 9. De moeder komt van Jelle Geert Pompstra, die op zijn beurt weer duiven heeft van Jouke Rottine. We hebben uit hetzelfde jaar 2 x de 237 gekweekt die we toevallig ook voorop hadden de afgelopen week. We noemen de winnares dan ook vaak ‘Gert 237’ en die andere ‘Onze 237’. 

                                                                      

 BN

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

28 mei 2022 V21 QUIEVRAIN

G.J. Smit

HET OOG VAN DE MEESTER……………………

 

‘Aan de Nieuweweg wordt al decennia lang op een hoog niveau gepresteerd met de duiven. Gerrit heeft jaren geleden het stokje overgenomen van zijn vader en heeft de simpele, maar doeltreffende wijsheden van zijn vader altijd behouden en toegepast op het hok. Dit houdt in: een vaste discipline en altijd rust op het hok + zeven dagen in de week volle bak voeren zonder gerst en als extraatje multimix, conditiekorrels en snoepzaad. Elke maandag en dinsdag komt er Blitzform van Rohnfried in de waterpan ter ontsmetting en om de conditie weer op te bouwen voor de volgende vlucht.’              Bovenstaande woorden schreef ik enkele jaren geleden tijdens één van de reportages over alweer een CCNOO-zege van Gerrit. Als ik deze dinsdagmiddag gezellig met Gerrit achter het huis tegenover het grote duivenhok zit met een bak koffie, hoef ik eigenlijk al niet meer te vragen of er iets veranderd is in het systeem. Nee hoor, hier wordt vastgehouden aan het systeem dat al jaren het succes brengt. Is er dan niets veranderd? Gerrit vertelt mij dat december 2020 het noodlot toeslaat: een marter is het hok binnen weten dringen met als resultaat: 19 dode duivinnen en 2 dode doffers, in één klap het beste kweekmateriaal kwijt. Via duivenvriend Bennie Reekers krijgt Gerrit een aantal kweekduiven van wijlen Jan Jurjens uit Hoge Hexel. Dit zijn duiven van Vehof (Heremans-Ceusters) en van Kees Nijeboer (Sola-lijn). Gerrit zet deze duiven tegen zijn eigen basisduiven, allemaal afstammend van de  v.Hove Uytterhoeven (B) uit 2015, de ‘42’, zoon van de fameuze ‘69’ van Henk Boertje en de Tournier/ Vandenabeele duiven via Sjaak de Bie. Deze kruisingen lijken prima uit te pakken en in 2021 bij de jonge duiven zijn de eerste resultaten al zichtbaar. Er wordt hier aan de Nieuweweg alleen met de weduwnaars gevlogen en de start van dit vliegseizoen is wat stroef. De doffers trainen de eerste weken niet optimaal, wat terug te zien is in de resultaten en er zijn er al een paar achtergebleven op de eerste vluchten. Ook zijn er al enkele doffers uitgeselecteerd, zodat het aantal doffers inmiddels al is teruggebracht naar 22 vliegduiven. Afgelopen zaterdag ziet Gerrit plotseling vanuit het zuidoosten een donkere duif met grote snelheid de vleugels samenknijpen om even later uit het zicht te zijn verdwenen, Is dat er één of toch niet? Een klein minuutje later verschijnt de donkerkras doffer, de 21-473 weer boven het hok, na eerst een rondje met de sierduiven van de buurman te hebben gevlogen, en landt op de klep. Deze fraai gebouwde doffer is eer één met een verhaal en komt uit lijn van Henk Boertje X een Heremans-Ceusters van Vehof. Uit dit koppel zijn vorig jaar 2 jongen geboren, die allebei op de eerste vlucht wegblijven. De duivin wordt door Gerrit uit Raalte gehaald en de doffer uit Haaksbergen. De jonge doffer wordt vervolgens weer gespeeld op de 1e natourvlucht en ja hoor: hij ontbreekt ’s avonds op het appèl. Na enkele dagen keert het doffertje onverwacht toch nog terug en omdat Gerrit het zo’n mooie duif vindt, mag hij overwinteren. Dit seizoen maar weer proberen en het resultaat: de 1e vlucht om zes uur ’s avonds terug, de 2e vlucht om drie uur ’s middags, de 3e vlucht net buiten de prijzen. Tot dan toe dus nog niets laten zien, wat te doen: uitselecteren... of? Gerrit volgt zijn duivengevoel en geeft de donkerkras doffer nog een kans. Vanaf de 4e vlucht wordt er door de doffer prijs gevlogen en elke week gaat het beter met als bekroning deze prachtige zege op Quiévrain. Zit er nog meer in het vat? We gaan het zien.

   

BN

=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

21 mei 2022 M20 CHÂLONS-EN-CHAMPAGNE

Combinatie de Jager

SAMEN STERK……………………

Voor liefhebbers met een jong gezin en een drukke baan is het vliegen in combinatie vaak de enige manier om postduiven te kunnen houden. Dit geldt ook voor één van de hoofdpersonen van deze week, John de Jager, het jongste lid van de combinatie de Jager uit Sibculo. De combinatie bestaat verder uit moeder Jennie en vader Jan, m.a.w. ‘de 3 J’s’ van de Tachtig Bunderweg. Aan deze weg, doorsneden door de N36, is het allemaal begonnen met de duivensport van de familie de Jager. Hier werd vroeger al in combinatie gevlogen door de opa en oma van John samen met oom Gerrit. Jan heeft de duivensport hier voortgezet samen met echtgenote Jennie. Nadat John het huis uitgevlogen is en zich samen met zijn Ilona vestigt in Westerhaar is hij daar zelfstandig duiven gaan houden en de resultaten zijn niet slecht. Zo wordt er in 2016 het Vitessekampioenschap behaald met slechts 10 duiven, Toch is dit voor John niet vol te houden met een baan in het westen van zes tot zes en het jonge gezin. Eind 2016 hakt hij de knoop door en in goed overleg wordt besloten om de koers te verleggen en in combinatie te gaan vliegen met zijn ouders Jan en Jennie vanaf het hok aan de Tachtig Bunderweg. Hiermee is de combinatie de Jager uit Sibculo weer in ere hersteld. Tegelijkertijd besluit de combinatie de bakens te gaan verzetten en op zoek te gaan naar betere snelle duiven. Hierbij krijgen ze veel steun van Jan Nijboer, zowel met duiven maar ook met bruikbare tips op het gebied van huisvesting en begeleiding van de duiven. Met deze duiven aangevuld met v.d. Bulck-duiven (‘Kittel’lijn) en Lambrechts-duiven en duiven van Vasterink uit Hengelo wordt vooral op de snelheid prima gevlogen. Een onverwachte gebeurtenis is de aanschaf van ‘de Belg’ van Ramaker uit Mariënberg. De duif zat als kweekduif bij de comb. Schonewille-Kerkdijk en stamt rechtstreeks af van de bekende ‘Kleine Lars’, de topper en olympiadeduif van Raf en Lars Luyckx.  Ondanks de goede afstamming lukt het niet zo om hier bruikbare duiven uit te krijgen. De combinatie kan deze duif overnemen en samen met een duif van Vasterink blijkt dit een schot in de roos met prima nakomelingen tot gevolg. Daarnaast komt John in contact met de bekende duivenliefhebber W.B. de Kruijf uit Woerden, waarbij 7 jonge duiven worden aangeschaft en twee van deze duiven doen het geweldig.                                                Deze zaterdag, 21 mei, zitten Jan en Jennie niet zoals gebruikelijk gezellig te wachten op de duiven, maar genieten van een welverdiende vakantie op Gran Canaria. John neemt de honneurs waar aan de Tachtig Bunderweg en dhr. Ramaker let samen met de broertjes Mike en Joey op de aankomst van de duiven aan de Tonnendijk, waar het jonge gezin de Jager inmiddels met een klein hokje duiven weer gestart is. Natuurlijk zijn de gedachten van Jan en Jennie deze zaterdag in Spanje wel bij de duiven en Jan heeft mij de week hiervoor al verteld, dat de duivinnen een geweldige vorm vertonen, iets wat hij nog niet vaak gezien heeft…. Deze vorm moet nog wel even omgezet worden in een topresultaat en dat gebeurt deze zaterdagmorgen. Om 13.25.41 valt er uit het niets een duivin op de klep voor de neus van John, die nog geen duif heeft gezien en ook geen melding heeft gehoord. Het is niet zomaar een duif: het is de 19-829 die de 1e plaats in CCNOO behaald met een voorsprong van 1500 meter op de nummer twee. Deze krasduivin (Heremans/Veenstra) is niet aan haar proefstuk bezig, want vorig seizoen vliegt ze op 25 juni ook al een 1e in onze CCNOO en toen ook vanuit Châlons. Tel daarbij ook nog een 5e en een 8e in onze CCNOO, met andere woorden: een topduivin, waar de combinatie de Jager al veel plezier aan heeft beleefd en nog kan beleven!                                                                          

 

BN

=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

14 mei 2022 M19 DIZY-LE-GROS

H. Doldersum & Zn.

 

JE MOET ER IN GELOVEN……………………

Topsporters en bijgeloof zijn vaak nauw verbonden. Denk bijvoorbeeld aan Johan Cruijff. Voorafgaand aan de wedstrijd vond hij het fijn om zijn kauwgom op de helft van de tegenstander te spugen. Hij vergat het één keer, dat was tijdens de Europa Cup I-finale in 1969 tegen AC Milan en Ajax verloor toen met 4-1. Een ander bijgeloof heeft betrekking op zijn rugnummer. Sinds 30 oktober 1970 speelt Cruijff met nummer 14. Dat ontstond door toeval: na lange afwezigheid door een liesblessure was het shirt van onze voetballer met zijn vaste nummer 9 ingenomen door Gerrie Mühren. Cruijff pakte een reserveshirt met nummer 14 en Ajax wint van PSV. De rest is geschiedenis.

Ik ben op bezoek bij de familie Doldersum aan de Vinkenweg in Westerhaar op het nieuwe adres, waar een prachtige woning is gebouwd. Het duivenhok staat er al iets langer en hierop is vorige seizoen al aardig gevlogen met de overgewende en de jonge duiven. Van het oude hok herken ik alleen nog de geglazuurde dakpannen. De weduwnaars hebben hun training er bijna op zitten en vliegen en spelen nog wat rond het hok. De combinatie bestaat uit Hilbert en zoon Rik en spelen al jaren samen en dit op een heel hoog niveau. Dit jaar loopt het begin van het seizoen tot deze zaterdag nog wat stroef. De duiven hadden nog geen trek op het hok en liepen dan ook niet snel binnen na de vlucht. De ligging van het hok met de voorkant op het westen is volgens Hilbert niet optimaal en het donkere hout zorgt ervoor dat het bij de huidige weersomstandigheden te warm wordt in het hok en dat de luchtvochtigheid goed in de gaten moet worden gehouden. Er zijn al wat aanpassingen doorgevoerd door o.a. het aantal lichtplaten op het dak drastisch te verminderen. Inmiddels hebben de weduwnaars genoeg getraind en Hilbert loopt naar het hok en laat de de doffers in hun hok. Dit gaat heel vlot, dus met de vorm en conditie zit het wel goed. Hierna zijn de duivinnen aan de beurt, maar die moeten nog even wachten tot ook de doffers van beide buren uit de lucht zijn. Met de komst van Hilbert en Rik zitten er nu drie tophokken pal naast elkaar hier aan de Vinkenweg. Als de duivinnen even later ook de hokken zijn uitgestormd, komt Rik terug van zijn werk bij de plaatselijke tros ‘Frits Vos’. Rik is de databank van de combinatie en hij vertelt mij iets over de prijswinnaars van de afgelopen vlucht. Op de snelheid zien wij in de stamboom van de duiven bijna altijd de naam ‘TIJN’ staan, de topduif van de combinatie, die 1e Nat. Asduif Vitesse 2013 is gekroond en daarnaast ook een geweldige kweker blijkt te zijn. De winnende doffer is een jaarling, die als jonge duif 3 x is gespeeld en niet is verduisterd Het is een kleizoon van Tijn. De tweede duif deze zaterdag is een jaarling duivin, die als jonge duif al goed gevlogen heeft en 2 minuten achter de winnaar op de klep valt en hiermee de 3e plaats in de CC behaalt. Deze duivin komt uit een doffer van de belgische topper Stefaan Lambrechts en een dochter van Tijn. Weer en minuut later meldt zich de 3e duif, ook een jaarling, een kleindochter van de ‘500’ van Dik Bruins, die 3 x een 1e in de Kring vloog. De combinatie zet deze zaterdag op de eerste midfond vlucht een geweldige uitslag neer en de aanpassingen lijken succes te hebben gebracht. Tussen neus en lippen door vertelt Hilbert dat hij de week voor de vlucht nog een aanpassing aan het hok heeft doorgevoerd: hij heeft de hoefijzers, die ook altijd aan zijn vorige hok hingen weer opgehangen. Zou het dan toch……..?

 

BN

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+==+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+ 

7 mei 2022 V18 BURDINNE

Henk Hessink

 

EEN HERINTREDER IN DE DUIVENSPORT……………………

In het huidige duivensportgebeuren met de teruglopende ledenaantallen zijn er altijd nog wel lichtpuntjes te vinden. Henk Hessink uit Westerhaar is daar zo’n voorbeeld van. Henk heeft van 1974 tot 1992 duiven gehad op zijn toenmalige adres in de Veenstraat in Westerhaar. Begonnen destijds met duiven van de liefhebber Zwanepol uit Ommen werd er al direct succes geboekt. Henk vertelt hier vol passie over noemt direct de ‘03’, een ‘Zwanepol’-doffer, die geweldig presteerde op de midfond. In 1976 komen er 2 duiven bij van dhr. Damhuis, de bekende liefhebber uit Den Ham. Deze twee duiven zijn door de broer van Henk gekocht en deze kan er volgens hem niet veel mee. Henk koppelt één van deze duiven aan zijn eigen ’03’ en dit is het begin van meerdere successen in de vereniging en in het rayon met als hoogtepunt het generale kampioenschap en de generale duifkampioen in de CC. In 1992 komt de duivencarrière voorlopig tot een eind door de twee andere hobby’s van Henk: het schaatsen en het wielrennen. Als Henk ergens mee begint dan gaat hij er 100% voor. ’s Winters marathonschaatsen en ’s zomers het wielrennen, mooie sporten waaraan hij jarenlang veel plezier beleeft. In 2000 stopt Henk met de actieve schaats- en wielersport en begint, mede door aandringen van neef Herman Kerkdijk, de duivenmicrobe weer te kriebelen. Henk bouwt een hokje en krijgt duiven van Herman. Hij heeft er weer zin in, maar dan slaat het noodlot toe. Henk krijgt een acute longfibrose (duivenmelkerslong) en moet direct weer stoppen met de duivenhobby. In 2005 verhuizen Henk en Gerrie naar de Borggrevestraat en het is hier waar Henk in 2020 een heel klein hokje in elkaar timmert om enkele duiven te houden. Dit is geen succes, het hokje staat op de verkeerde plek naast het huis en de duiven zijn binnen de kortste keren gevlogen. Dan komt Herman Kerkdijk weer in beeld: Henk kan duiven bij hem ophalen en Henk besluit om definitief weer met de duivensport te gaan beginnen, ook omdat hij nu meer tijd heeft door zijn pensioen. Henk struint het internet af op zoek naar artikelen over de hedendaagse duivensport en besluit een geheel nieuw hok te gaan bouwen naar eigen ontwerp. Een hok waar diverse duivenliefhebbers in eerste instantie vreemd tegen aan kijken. Met het open front naar het noorden met grote deuren aan de voorkant, die helemaal dicht kunnen bij slecht weer. Bij de duivinnen is de voorkant overdag altijd dicht. Verder is er geen raam in het hok te bekennen. In de voorste helft achter de spoetnikken zitten licht doorlatende golfplaten, die verduisterd kunnen worden met schuiven. Het hok is slechts 4 ½ meter lang en is verdeeld in 3 afdelingen met links de duivinnen en rechts de jonge duiven met daar tussenin de doffers. In december 2020 worden de duiven van Herman op het hok geplaatst en kan de kweek beginnen. Henk vliegt met zowel de doffers en de duivinnen. Op dit moment bestaat de vliegploeg uit 17 oude duiven, 8 doffers en 9 duivinnen, waarbij de duivinnen momenteel voor de kopprijzen zorgen. Dit is ook niet zo verwonderlijk, want de doffers worden momenteel nog verduisterd om straks (hopelijk) bij warmer weer te gaan presteren op de langere vluchten. Henk kweekt zo’n 20 jonge duiven. Voor elke vlucht worden lopen de duivinnen via een schuif naar het hok van de doffers en kunnen met de partners even samen zijn. De hokken worden wekelijks na het inkorven grondig schoongemaakt. Na de vlucht kunnen de duiven volop eten en vanaf zondag voert Henk de duiven op richting de vlucht, de doffers in de bak en de duivinnen handje voor handje op de vloer tot ze genoeg hebben gehad. Henk heeft zijn lessen wel geleerd tijdens zijn duivencarrière, ‘zijn leerschool’ zoals hij dat noemt: 1. Wondermiddeltjes van de dierenarts bestaan niet, medicijnen zijn alleen nodig als de duiven ziek zijn. 2. Als de duiven vrijdagmorgen de voerbak leeg eten, kun je de ligstoel zaterdag klaar zetten, want dan komen ze niet op tijd terug. Henk maakt volop gebruik van knoflook en appelazijn, dat hij zelf in een fles laat trekken en in het begin van de week verstrekt. Op de dag van inkorven krijgen de duiven schoon water.

Terug naar afgelopen zaterdag. Het is bijna vijf voor twaalf als twee clubgenoten van Henk 2 duiven heel laag richting de Borggrevestraat zien flitsen. Het zijn 2 duivinnen van Henk, waarvan de 20-761, de duivin, een week eerder ook al de eerste op het hok, zo snel naar binnen loopt, dat Henk dit niet eens gezien heeft! De 2e duivin vliegt nog een extra rondje en wordt 30 seconden later geconstateerd met als resultaat een 1e en een 3e plaats in onze CCNOO!

Prachtig is het om te zien dat een liefhebber met een gering aantal duiven maar wel met een grote passie voor zijn hobby zo kan presteren!   

BN

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+= 

30 april 2022 V17 TONGEREN

Bennie van Dijk

KLASSE EN ERVARING……………………

Het is bijna drie jaar geleden dat ik een bezoek bracht aan Bennie van Dijk aan de Entergraven in Westerhaar. Dit destijds ter gelegenheid van weer een overwinning in onze CCNOO van een toen 2-jarige doffer uit het oude ‘Bennie van Dijk’ soort, een stam duiven die al jarenlang voor successen zorgt op de hokken van Bennie. Deze doffer, de 17-1649910, won op 4 mei 2019 de vitesse vlucht Quiévrain in onze CCNOO en wist zich dat jaar te kronen tot de beste natourduif in onze CCNOO. Ook het afgelopen jaar presteerde deze doffer weer fantastisch met 3 eerste prijzen in de vereniging en diverse ereprijzen in de CCNOO.

Afgelopen zaterdag laat deze doffer opnieuw zien hoe zeldzaam goed deze kanjer is. Opnieuw een zege voor deze klasbak en dat op 5-jarige leeftijd! Hieruit blijkt dat klasse en ervaring hand in hand gaan bij het bereiken van succes. Niet alleen van de winnende duif, maar zeker ook van de duivenliefhebber! Een duif zo lang en zo goed laten presteren is iets wat maar weinigen gegeven is. Dat kunnen alleen de allerbeste liefhebbers die met passie en bevlogenheid de duiven conditioneren en het geduld kunnen opbrengen om de duiven met beleid te spelen en niet koste wat kost week in week uit te spelen en vooral geen antibiotica te gebruiken. Na de laatste training afgelopen donderdag ontbreekt de winnaar na de training op het appèl. Een half uur later komt de 17-910 vanuit de richting Vriezenveen met een enorme snelheid op het hok aangevlogen en begint na aankomst gelijk vanuit zijn bak met Bennie te spelen en te vechten. Dit duidt op vorm en Bennie besluit dan ook direct: ”dit wordt mijn eerstgetekende voor komende zaterdag.”                                                                          Dat is naast de klasse de jarenlange ervaring van Bennie en dat betaalt zich uit met mooie resultaten.

Bennie van Dijk durf ik zonder meer één van de allerbeste duivenliefhebbers van Nederland te noemen en dit is hem niet zomaar aan komen waaien. Om dit te bereiken gaat er een duivencarrière van meer dan 40 jaar aan vooraf, waarin hij het duivenspel zelf moest ontdekken door veel informatie op te doen en te luisteren naar de kampioenen in die tijd. Zo heeft hij een eigen visie ontwikkeld over het spel met de duiven, maar ook over de inrichting en de bouw van duivenhokken. Ook op het gebied van voeding en verzorging van de duiven is Bennie een veel gevraagde duivencoach. Iedereen kan bij hem terecht voor vragen op dit gebied en hij zal ze allemaal proberen te beantwoorden.

Nu nog even terug naar afgelopen zaterdag: de 2e duif in onze CCNOO is ook een duif van Bennie en wel de 20-438 (soort Leideman x de bekende Figo-lijn), die twee seconden na zijn hokgenoot op de klep neerstrijkt en hiermee de 2e plaats in de CCNOO opeist, iets dat hij op de vlucht van vorige week ook al presteerde!

BN

=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

23 april 2022 V16 WEERT

A. & G. Heerkes

 

Het is zaterdagmiddag net na één uur als ik voor de poort sta bij de woning aan het kanaal in Beerzerveld. De poort zwaait open en Baukje loopt mij al tegemoet: ‘een bekend gezicht’ zegt ze. Ja, ik heb hier vanaf 2018 al diverse keren mijn opwachting mogen maken. Gerjan is al niet meer thuis en richting Weerselo vertrokken om zijn volleybalteam te coachen. Als ik achter de woning kom staat daar Albert Heerkes, de vader van Gerjan, de laatste duiven op te wachten. We raken al vlot aan de praat en Albert vertelt mij dat zoals verwacht de jaarlingen het niet makkelijk hebben op deze eerste vlucht met een stevige oostenwind en een kraakheldere hemel. Er moeten er nog wel enkele hun hok zien te bereiken. Als ik hem alvast wil feliciteren met de overwinning wimpelt hij dit resoluut af. Eerst maar even afwachten, niet alle duiven worden direct gemeld…….. Albert is z’n hele leven al duivenmelker geweest en heeft de duivenpassie doorgegeven aan zoon Gerjan. De thuisbasis van de Heerkes-duiven was Zandpol, maar inmiddels is Albert verhuisd naar Erm en heeft hij geen duiven meer. Wat is er dan mooier om z’n passie toch nog voort te laten leven door dit jaar in combinatie te gaan vliegen met zoon Gerjan vanaf de prachtige accommodatie in Beerzerveld. Albert is een grote steun voor Gerjan, die een bedrijf runt met 30 medewerkers en ook nog coach is van het damesvolleybalteam van Wevo, uitkomend in de 1e divisie. Daarnaast is hij ook actief in zijn vereniging De Luchtsport Vroomshoop. Albert is er zaterdags altijd bij en meestal is hij doordeweeks ook een halve dag om hand- en spandiensten te verrichten. De steun van zijn vader is dus cruciaal om zo te kunnen presteren en ik denk dat de jarenlange ervaring van Albert ook goed van pas komt. Daarbij komt dat het ook steeds weer een prachtig moment is om samen een vroege aankomst te mogen beleven!                                                        

Nu terug naar deze zonovergoten zaterdag, de dag van de eerste vitesse vlucht vanuit Weert met een afstand van bijna 153 km. Gerjan vertelt mij hierover het volgende:                                                                                                                                                 In verschillende app-groepen werd in de afgelopen week al geroepen, dat Beerzerveld erg gunstig zou liggen en dat wij vroeg zouden moeten draaien, vanaf Weert met een oostenwind. Natuurlijk hebben we daar zelf ook wel ideeën bij, maar als het dan zaterdag is, en het is inderdaad de voorspelde wind, en je staat achter het huis te wachten, dan geeft dat wel een stukje extra spanning. Om 10:45 staan we in de tuin, met de ogen op het zuiden gericht. De eerste meldingen komen door uit Goor en Rijssen. Als ook in onze CC de eerste duiven vallen, is het snel rekenen en moeten we voor 11.02 een duif in de klok hebben. Net als we de tijd op 11 uur zien schieten, ziet Albert recht over de Beerzerhaar een duif aan komen. De blauwe weduwnaar 20-151 schiet als een streep naar de klep en op 11:00:23 is hij geregistreerd. Het lijkt bijna standaard te worden, dat ‘Compuclub’ op de eerste vluchten in het jaar de capaciteit van meldingen niet aan kan, want het duurt even voordat de melding ook op de live meldlijst staat, maar via de diverse appgroepen, hebben we al snel door dat het een vroege lijkt te zijn in de CC. Later blijkt dat onze CC en onze vereniging het goed doet in het afdelingsconcours, als we even later ook daar de snelste melding blijken te hebben.                                                                                                                 De 20-151 komt qua afstamming uit de 18-550 die rechtsreeks van Adri van der Linden komt. De vader van de 550 is ‘Blue Wonder 690”, die het al gepresteerd heeft om 3x de 1e te zijn van een afdelingsconcours in de Afdeling 10. De moeder is de “Daniek 693”, rechtstreeks gehaald bij Klaas de Jong & Zn. uit Ee. Bij Klaas en Jacob zijn de laatste jaren al vaker duiven aangeschaft en de nazaten laten zich goed zien. Afgelopen jaar op de laatste jonge duivenvluchten vlogen haar jongen op teletekst op Chalons en Nanteuil. Een volle broer van de “151” is de “127” en die was afgelopen seizoen meerdere malen de eerste op het hok en verdiende daarmee een asduif-titel. We spelen klassiek weduwschap met alleen doffers. Wel geprobeerd ook met duivinnen te vliegen, maar dat is geen succes gebleken en waarschijnlijk ligt dat aan de beschikbare tijd.                                                                   

Aldus Gerjan, die hiermee opnieuw een visitekaartje afgeeft voor het komende seizoen, iets dat ik al schreef in april 2018, toen Gerjan als debutant in onze CC ook direct de 1e prijs pakte op de 1e vlucht van het seizoen!

Proficiat en samen nog veel succes gewenst.

BN